Yhdeksän kymmenestä hankkii valmista joulupöytään
Valmiina ostetaan mieluiten leipää ja sinappia.Vain 12 prosenttia suomalaisista ei turvaudu valmisruokiin jouluna. Liki 90 prosenttia hankkii siis valmista.
Suomalaiset ostavat valmiina joulupöytiinsä mieluiten leipää tai limppua. Myös sinappi kuuluu ostosuosikkeihin, samoin valmiit joululaatikot ja savustetut kalat.
Valmiina leivän ja sinapin ostaa joulupöytään noin 60 prosenttia, savukalan ja laatikoita 40 prosenttia, graavikalan ja rosollin vajaat 30 prosenttia ja salaatit ja kinkun reilut 10 prosenttia vastaajista.
Tiedot ilmenevät Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta. Taloustutkimuksen lokakuussa tekemään kyselyyn vastasi 1 107 yli 15-vuotiasta suomalaista.
"Suomalaiset turvautuvat joulupöydän hankinnoissaan kotimaisiin valmistuotteisiin, joiden valmistaminen omassa keittiössä vaatisi liikaa vaivaa. Joulupöydässä suomalaisuusaste on erittäin korkea, sillä joulun herkut ovat perinteisesti suomalaisia klassikoita", kertoo liiton projektipäällikkö Merja Mantila.
Esimerkiksi Suomen suurin jouluruokatalo Saarioinen valmistaa kaikki joululaatikkonsa Kangasalla ja myös muut jouluruokansa Suomessa.
Keskon päivittäistavarakaupan tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlssonin mukaan perinteisten porkkana-, lanttu-, peruna- ja maksalaatikoiden viereen nostetaan nykyisin myös bataatti- ja makaronilaatikkoa. Myös valmiit porkkana-, lanttu- ja bataattisoseet kasvattavat kotikokkien suosiota joka vuosi.
Jouluruokatottumukset vaihtelevat hieman eri puolilla maata: esimerkiksi lämmin- tai kylmäsavukalaa hankitaan puoleen pääkaupunkiseudun talouksista, mutta vain reiluun kolmannekseen Pohjois- ja Itä-Suomessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

