Panimoiden hiilijalanjälki pienentynyt hiukan
Suomalaisten panimoiden hiilijalanjälki on pienentynyt neljä prosenttia vuodesta 2001 vuoteen 2012, selviää Helsingin yliopistossa tehdystä pro gradu -tutkielmasta. Panimoteollisuuden hiilijalanjälki laskettiin nyt ensimmäistä kertaa.Vaikka hiilijalanjälki kokonaisuudessaan on pysynyt vuosikymmenen ajan melkein ennallaan, sen osatekijät ovat muuttuneet melkoisesti.
Sähkön ja lämpöenergian käyttö on vähentynyt roimasti, mikä on pienentänyt hiilijalanjälkeä. Pakkausmateriaalien osuus kasvihuonekaasupäästöissä sen sijaan on kasvanut. Juomaraaka-aineiden hiilijalanjälki ei ole juurikaan muuttunut.
Tutkimuksessa laskettiin hiilijalanjäljet viidelle eri materiaaliryhmälle: juomaraaka-aineet, pakkausmateriaalit, energia, jätteet ja suorat hiilidioksidipäästöt. Näistä muodostettiin koko panimoteollisuuden hiilijalanjälki.
Raaka-aineena käytettävän maltaan hiilijalanjälkeä ei laskettu Suomen viljelyoloja vastaavasti. Se saatiin suoraan laskentamallista ja vastaa Saksan tilannetta.
Tutkimus perustuu Suomen kolmen suurimman panimon tietoihin vuosilta 2000–2012.
Tulokset kuvaavat enemmänkin hiilijalanjäljen muutosta kuin antavat mitään absoluuttisia lukuja, tutkimuksen tekijä Piia Karjalainen kertoo.
Hiilijalanjäljen pieni koko on erityisesti juomapakkausten tehokkaan kierrätyksen ansiota, Karjalainen toteaa.
”Suomessa on yksi maailman parhaimmista, panttiin perustuvista pullokierrätysjärjestelmistä. Juomapakkausten kokonaispalautusaste on meillä yli 95 prosenttia”, sanoo kehityspäällikkö A nders Grönqvist Sinebrychoffilta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

