Pienteurastamot perustavat yhdistyksen
Suomen pienteurastamot ovat perustamassa omaa yhdistystä. Yhdistys on rekisteröitävänä Patentti- ja rekisterihallituksessa nimellä Suomen Teurastamoyrittäjät ry.”Yhdistys on yhtenäinen linkki teurastamoyrittäjiltä virkakoneistoon. Tiedotus kulkisi myös toisin päin kerralla kaikille. Samat ongelmat meillä kaikilla on”, perustelee Suomen Teurastamoyrittäjät ry:n sihteeri Kaarin Knuuttila Muhniemen Lahtivajalta.
”Puhutaan lähiruuasta ja kotimaisesta ruuantuotannosta, mutta pienteurastamoilla on suuret haasteet toimia. Pykäläviidakon noudattaminen on kallista ja tulkinnat erilaisia eri alueilla.”
Tiedottamisen ja vaikuttamisen lisäksi yhdistys auttaa jäseniään kehittämään osaamistaan.
”Kysyntää pienteurastamoille olisi. Erilaisia eläinlajeja on tullut. Isojen teurastamojen kannattaa teurastaa massaa. Esimerkiksi alkuperäisroduissa on sama työ kuin muissakin, mutta vähemmän lihaa, joten niistä saadaan vähemmän rahaa”, kertoo Knuuttila.
Hänen mukaansa lihan markkinoinnin voi tehdä sovittaessa joko tuottaja tai teurastamo.
Knuuttila määrittelee pienteurastamon sellaiseksi, jossa omistajat tekevät itse työtä. ”Yksityiset tai maatilojen yhteydessä toimivat, ei pörssiyhtiön yhteydessä.”
Yhdistyksen perustamiskokouksessa huhtikuussa olivat kouvolalaisen Muhniemen Lahtivajan lisäksi mukana Vainion teurastamo Orimattilasta, Polson Lammas Toholammilta, Kuvalan Liha Mäntyharjulta ja Roinilan Liha Kangasniemeltä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


