Elintarviketarkastuksissa hyviä tuloksia koko maassa
Vähittäiskauppojen ja ravintoloiden elintarvikevalvontatietoja on toukokuun 2013 alusta lähtien julkaistu internetissä noin 5 000.
Oivallisen tai hyvän arvosanan on saanut noin 80 prosenttia kaikista tarkastetuista elintarvikehuoneistoista. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoiman Oiva-järjestelmän tähänastiset tarkastustulokset ovat samansuuntaisia eri puolilla maata.
”Oiva on lähtenyt hyvin käyntiin koko maassa. Kokonaistarkastusmäärä on kuitenkin vielä niin pieni, että tulokset ovat vasta suuntaa antavia”, sanoo ylitarkastaja Marina Häggman Evirasta.
Tarkastustuloksista lähes puolet on Etelä-Suomen alueelta, jossa on eniten tarkastuskohteita. Reilu viidennes tuloksista on Länsi- ja Sisä-Suomen alueelta ja vähiten niitä on Lapin alueelta.
Yleisin arvosana on hyvä, joita sekä Pohjois-Suomessa että Lounais-Suomessa on noin kaksi kolmannesta annetuista arvosanoista.
Muualla maassa hyvä-arvosanan on saanut noin puolet tarkastetuista yrityksistä, Lapissa vähän harvempi. Korjattavaa-arvosana on annettu koko maassa noin viidennekselle tarkastetuista yrityksistä paitsi Itä-Suomessa, jossa näiden osuus on pienempi.
Huono-arvosanan on saanut koko Suomessa vain pari prosenttia kaikista tarkastetuista elintarvikehuoneistoista.
”Paikkakuntakohtaisia vertailuja on liian varhaista tehdä, koska tarkastusten määrä on vielä pieni”, arvioi Häggman.
Helsingin Sanomat listasi Eviran valvontatilastoista kunnat, joissa valvontoja on tehty eniten ja vähiten. Valvontatilaston ykköseksi kohosi Heinola, missä elintarvikevalvonnan kohteista tarkistettiin viime vuonna 80 prosenttia.
Heikoimmin tarkastuksia toteutettiin Kouvolassa, missä paikoista tarkastettiin vain kolme prosenttia. Kouvolan jälkeen huonoimmin tarkastuksia toteutettiin Somerolla ja Ikaalisissa. Koko Suomen keskiarvo oli 39 prosenttia.
Kuntien elintarvikevalvojat tekevät Oiva-järjestelmän mukaisia tarkastuksia elintarvikemyymälöihin, ravintoloihin ja suurkeittiöihin koko Suomessa. Tarkastuksen kohteena on muun muassa yrityksen yleinen hygieniataso, elintarvikkeiden lämpötilat ja pakkausmerkinnät.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
