PÄIVÄN KYSYMYS Kauanko kala säilyy kaupantuoretiskissä?
Helsingin Sanomat kertoi noin kuukausi sitten, että marketin tuoretiskiltä ostettu kala voi seisoa myynnissä yli viikon.
Kauanko kala saa olla tuoretiskissä, Mika Lyytikäinen S-ryhmän päivittäistavarakaupasta?
Valmistaja tai pakkaaja määrittää tuotteen säilyvyysajan säilyvyyskokeiden perusteella. Viranomaiset ja me valvomme, että säilyvyyskokeita tehdään.
Pyynti- tai nostopäivä ilmoitetaan aina palvelutorin kalataulussa. Siinä lukee aina vanhin vaihtoehto. Myös pakatun Norjan lohen nostopäivä ilmoitetaan pakkauksessa, vaikkei se ole yleinen käytäntö markkinoilla.
Palvelutorilla ei myydä enää viimeisenä käyttöpäivänä kalaa, koska asiakkaalla täytyy olla vähintään päivä aikaa valmistaa se kala.
Kauanko norjalainen lohi voi olla tiskissä?
Voi olla kahdeksan päivää nostopäivästä. Lohi säilyy hyvin, kun se säilytetään oikealla tavalla 0–3 asteessa. Monet vaaleat kalat ovat herkempiä.
Myymälöihin toimitetaan uutta kalaa kuutena päivänä viikossa, joten normaalisti kala kiertää erittäin nopeasti.
KATJA LAMMINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
