Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Israelin ilmaiskut surmanneet yli sata ihmistä Rafahissa, kertoo Gazan terveysministeriö

Israelin armeija kertoi varhain maanantaina vapauttaneensa kaksi panttivankia.
Hamas-hallinnon mukaan iskut ovat osuneet yli kymmeneen taloon ja kolmeen moskeijaan.
Hamas-hallinnon mukaan iskut ovat osuneet yli kymmeneen taloon ja kolmeen moskeijaan.  Kuva: LEHTIKUVA / AFP

Israelin ilmaiskut Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahin rajakaupunkiin ovat surmanneet noin sata ihmistä, kertoo äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö. Aiemmin ministeriö kertoi iskujen tappaneen yli 50 ihmistä.

Hamasin mukaan iskut ovat osuneet yli kymmeneen taloon ja kolmeen moskeijaan.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat ja muut silminnäkijät olivat kuulleet iskujen sarjan ja nähneet savun nousevan Rafahin ylle.

Israelin armeija kertoi varhain maanantaina vapauttaneensa kaksi panttivankia armeijan, tiedustelupalvelu Shin Betin ja poliisin yhteisoperaatiossa Rafahissa.

Armeijan mukaan kaksi nyt vapautettua miestä siepattiin Nir Yitzhakin kibbutsilta, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin 7. lokakuuta. Armeijan mukaan kumpikin panttivanki oli fyysisesti kunnossa.

”Armeija ja Shin Bet ovat työskennelleet tämän operaation parissa pitkään, ja he odottivat kunnes olosuhteet olivat oikeat sen toteuttamiseen”, sanoi armeijan edustaja Daniel Hagari tiedotustilaisuudessa.

Hagarin mukaan panttivankien vapauttamisen yhteydessä käytiin tulitaistelu, kun panttivankeja oltiin viemässä pois rakennuksesta, jossa heitä pidettiin. Armeija teki ilmaiskuja läheisiin rakennuksiin, joista Israelin sotilaita ammuttiin.

”Tämän operaation aikana tapettiin runsaasti terroristeja. Yksi sotilaistamme haavoittui lievästi”, Hagari jatkoi.

Hamasin sotilaallinen siipi kertoi sunnuntaina, että kaksi panttivankia oli kuollut ja kahdeksan vakavasti haavoittunut Israelin pommituksissa viime päivinä. Uutistoimisto AFP ei ole kyennyt varmistamaan tietoa riippumattomista lähteistä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on aiemmin käskenyt maan asevoimia valmistelemaan maahyökkäystä Rafahiin.

Israelin asevoimien mukaan Rafahissa on runsaasti Hamasin taistelijoita ja järjestön johtoa. Netanjahu on korostanut, ettei "täydellinen voitto" Hamasista ole mahdollinen, jos Rafahiin ei hyökätä.

Netanjahu sanoi sunnuntaina, että Rafahin kaupunkiin Egyptin rajan tuntumaan paenneille sadoille tuhansille palestiinalaissiviileille järjestetään turvallinen poistumistie ennen kuin Israel hyökkää kaupunkiin.

Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mihin ja miten ihmiset voisivat paeta. Netanjahun mukaan Israel on valmistelemassa yksityiskohtaista suunnitelmaa.

Minkäänlaisista evakuoinneista ei ollut myöskään tiettävästi raportoitu ennen Israelin yöllisiä iskuja.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että maahyökkäys kaupunkiin, johon on paennut toista miljoonaa ihmistä, voi johtaa erittäin suuriin siviilikuolemien määriin. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se kannata hyökkäystä.