Elämäkerta avautuu ruokakirjan kautta
Makujen sinfoniat ryydittävät onnistuneesti Risto ja Ritva Lehmusoksan teosta Jean Sibeliuksen pöydässä. Kyse on kulttuurihistoriallisesta ruokakirjasta, kuten tekijät itsekin teostaan luonnehtivat.
Teosta voi lukea elämäkertana, jossa istutaan säveltäjän ruokapöytään vuoroin kotona, vuoroin maailmalla Berliinistä New Yorkiin asti.
Tekijät ovat pysyneet uskollisina suurta työteliäisyyttä vaativalle tyylilleen, joka tuottaa helposti luettavia historiallisia tarinoita. Ei sellaiseen urakkaan tänä päivänä moni ruokakirjan tekijä ryhdy.
Aiempia täysosumia ovat olleet Urho Kekkosen pöydässä, Mannerheimin pöydässä sekä Imatran seudun kansainvälistä gastronomiaa kuvaava Vuoksen lohta ja ja Pietarin kaviaaria.
Lintupaisti oli yksi Jean Sibeliuksen (1865–1957) mieliruuista. Ehkäpä siihen vaikuttivat nuoren Jannen kokemukset jahdeista. 15-vuotias hämeenlinnalaispoika ampui lennosta niin heinäsorsia kuin muitakin riistalintuja.
Säveltäjämestari nautti kotona Ainolassa etupäässä tavallista kotiruokaa, kuten läskisoosia. Salaattia piti kuitenkin olla, ja sen ainekset saatiin pitkälti Aino Sibeliuksen vaalimasta puutarhasta.
Säveltäjälle avautuivat ovet maailman hienoimpiin ravintoloihin. Osterit olivat suurta herkkua, kun niitä vain oli saatavilla.
Kun Pohjolan suuri säveltäjä johti New Yorkissa orkesteriteoksensa Aallottaret vuonna 1914, hänet vietiin syömään kuuluisaan Delmonicó-ravintolaan kaviaaria, hiillostettua lohta ja helmikananpoikaa.
Ruokaohjeista löytyvät esimerkiksi Delmonicón perunat, joiden valmistus vaatii melkoista vaivannäköä.
Opiskeluvuodet Berliinissä ja Wienissä toivat mukanaan uusia makuja. Kirjaan on poimittu aikakauden Berliinistä esimerkiksi ”krapularuuaksi” sopivat silakkarullat sekä nahkoineen keitetty sianpotka.
Aino ja Jean Sibeliuksen häissä kesällä 1892 tarjottiin vasikanpaistia ja herneitä. Silavoitua uunipaistia valellaan ruokaohjeen mukaan liemellä joka kymmenes minuutti. Hiljaa hyvä tulee.
Oma lukunsa ovat Helsingin ravintola Kämpin herkut. Sibeliuksen kantaravintolassa syötiin hyvin eikä vain harrastettu juominkeja, joista jälkipolville on jäänyt todisteeksi Akseli Gallen-Kallelan maalaus Symposion.
Sibeliuksen pääteoksia ovat hänen seitsemän sinfoniaansa, viulukonsertto sekä monet orkesteriteokset, muun muassa Finlandia ja Karelia-sarja.
TARJA HALLA
Risto ja Ritva Lehmusoksa: Jean Sibeliuksen pöydässä.
Valokuvat: Katja Hagelstam. 232 sivua. Auditorium.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
