Mitä on osuustoiminta?
Osuuskunnan keskeisiin tunnusmerkkeihin kuuluu, että se on avoin, siellä vallitsee jäsen ja ääni-periaate ja sen ylijäämä jaetaan jäsenille, jotka omistavat osuuskunnan.
Tuottajaosuuskunnan periaatteisiin on kuulunut myös se, että kaikki tuottajat saavat tuotteistaan saman hinnan riippumatta siitä, missä tuottaja sattuu asumaan.
Osuustoiminta, kuten muukin taloudellinen toiminta on kuitenkin aikojen saatossa
muuttunut. Kaikki ei enää ole yhtä itsestään selvää kuin Gebhardtin aikana.
Suuret lihatalot, Atria ja HK Scan ovat tänä päivänä pörssiyhtiöitä. Yhtiöiden päätösvalta on kuitenkin osuuskunnilla, jotka omistavat äänivallan enemmistön.
Valio puolestaan on osakeyhtiö, jonka omistavat meijeriosuuskunnat. Vaikka yhtiö on osakeyhtiö, se on mitä suurimmassa määrin osuustoiminnallinen. Kaikki omistus on
tuottajien käsissä.
Osuustoiminnan perinteiset arvot ovat
joutuneet joustamaan, kun yhtiöittämisratkaisuja on tehty. Näin sanoo osuustoiminnan
tutkija Petri Ollila Helsingin yliopistosta. ”Sankarillisuutta ei enää ole”, Ollila sanoo
ja viittaa siihen, että jopa jäsen ja ääni
-periaatteesta ollaan luopumassa.
Toistaiseksi vielä tasahinta matkasta riippumatta on pitänyt pintansa. Sen sijaan suuren ja pienen tuottajan tasavertaisuus on Ollilan mukaan murentunut, kun suurille erille
maksetaan ainakin piilotetusti parempaa
hintaa kuin pienille.
Jotkut muutoksista ovat olleet pakon
sanelemia. Silti osuustoiminnan kannattaa pohtia periaateasioitaan avoimin silmin.
Peruskysymys on, miksi osuustoimintaa tarvitaan. Osuustoiminnassa on ongelmansa,
mutta myös paljon etuja, joita ei kannata vähätellä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
