Karvarouskuja löytyy vielä metsistä
Karvarouskun satokausi, kuten muittenkin rouskujen, käynnistyi tänä kesänä melko myöhään. Siksi rouskuja on löytynyt vielä runsaasti.
Ensi viikolle luvatut yöhallat ja -pakkaset heijastuvat nopeasti sienten kasvuun ja vain suppilovahvero tuottaa satoa myöhäissyksylläkin. Ensi viikonloppu lienee siten viimeisimpiä, jolloin sienestäjät vielä löytävät luonnosta runsaammin kerättävää, muistuttaa toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktisista Aromeista.
Arktisten Aromien vuoden sieneksi valitsema karvarousku kasvaa koivun juurisienenä koko maassa. Karvarouskua yritykset ostavat haapa- ja kangasrouskun ohella kotimaan tarpeita varten.
Karvarouskun tunnistaa sen ”karvaisesta”, punavyöhykkeisestä lakista. Lakki on 5–15 senttiä leveä, nuorena kupera ja usein keskeltä kuopalla. Nuoren sienen lakin reuna on sisäänkiertynyt ja pitkäkarvainen. Heltat ovat vaaleanpunertavat. Jalka on 2–8 senttiä pitkä, tasapaksu, lakkia vaaleampi, vaaleanpunainen ja ontto. Jalka on sileä ja helposti murtuva, maitiaisneste valkoista ja polttavan makuista.
Keruun jälkeen karvarouskuista poistetaan polttava maku keittämällä. Sienet keitetään kymmenen minuutin ajan, huuhdellaan ja jäähdytyksen jälkeen pakastetaan. Karvarouskut soveltuvat käytettäviäsi muiden rouskujen tapaan muun muassa liharuokiin, kastikkeisiin, lisäkkeisiin ja pitsoihin.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
