Ruoka puheenaiheena
Tällä viikolla ovat puheet Suomessa keskittyneet Suomi Areenaan Satakunnassa. Areenan aloitti keskustelu suomalaisesta ruuasta Huittisissa. Paikka oli mitä sopivin, Satakunta on vahva ruokamaakunta.
Maakunnat pärjäävät vain yrittämällä, ja se koskee myös elintarvikealaa. Maatalouden ja maaseudun tulevaisuus näyttää monissa asioissa lupaavalta. Areenan keskusteluissa todettiin, että suomalaisesta laaturuuasta on tulossa entistä tärkeämpi vientituote. Ruuan arvo nousee, ei laske.
Samalla nousee myös maaseudun arvo. Suomen vahvuuksia ruuan tuotannossa ovat osaavat viljelijät, hyvä tekniikka ja puhtaus. Myös pohjoinen sijainti, jota ennen pidettiin haittana, on nykyisin vahvuus. Yötön yö on asia, jonka vain Suomi voi tarjota. Suomalaiseen ruokaan liittyy paljon myönteisiä mielikuvia.
Pärjäämisen perusedellytys on se, että myös ketjun alkupää eli viljelijät pärjäävät. Saarioisten toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä totesi asian, joka on syytä pitää mielessä. Ilman kotimaisia raaka-aineita ei ole kotimaista elintarviketeollisuutta.
Elintarviketeollisuus elää ja hengittää maatalouden mukana. On täydellinen virhe edes kuvitella, että täällä voisi olla merkittävää elintarviketeollisuutta ilman menestyvää maataloutta.
Tulevaisuuden viljelijöiden menestyksen yksi tekijä on keskinäinen yhteistoiminta. Nyt ollaan samanlaisessa vaiheessa kuin sata vuotta sitten, jolloin osuustoiminta alkoi kehittyä.
Muodot voivat nyt olla toiset, mutta tavoite on sama. Viljelijät pystyvät lisäämään markkinavoimaansa yhteistyöllä, ja se parantaa kotimaisen ruuan asemaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
