Jauhetehdas avattiin oikealla hetkellä
LAPINLAHTI (MT)
Valion suurinvestointi, uusi jauhetehdas, pääsee täyteen tuotantovauhtiinsa lähiviikkoina. Juhlallisia avajaisia Linnansalmen kulttuurimaisemassa vietettiin perjantaina. Tilaisuutta himmensi huoli Venäjän pakotteista ja tuottajahintojen laskusta.
Yli 70 miljoonan investoinnin käyttöönoton sanottiin monissa puheenvuoroissa osuneen juuri oikeaan hetkeen.
”Emme voi koskaan unohtaa, että jauheiden tekemisellä on meille erittäin suuri merkitys”, hallituksen puheenjohtaja Antti Rauhamaa muistutti.
”Venäjän myynti tyssäsi hetkellä, jolloin se on ollut tuottoisinta”, hän sanoi ja piti oikeana sitä, ettei investointeja kriisin hetkellä missään nimessä laiteta jäihin.
”Nyt luodaan tulevaisuutta!” hän kannusti.
Tehtaalla iloittiin siitä, miten suurta kiinnostusta maailman moderneimpiin lukeutuvan herajauhetehtaan tuotanto on pääostajamaassa Kiinassa jo herättänyt.
”Demi-jauheet käyvät hyvin kaupaksi, ja niissä markkinaosuuksiamme voidaan mitata maailmanlaajuisesti. Kiinaan menee tuotannostamme noin puolet. Seuraava kiinalaisryhmä on jo tulossa tutustumaan tehtaallemme”, jauhetulosyksikön johtaja Reima Luomala kertoi.
Valio on maailmalla kolmanneksi suurin herajauheiden tuottaja. Jauheita käytetään pääasiassa lastenruokien, äidinmaidonkorvikkeiden ja makeisten valmistamiseen.
Monikansallisten brändien ja kiinalaisten omien tuotemerkkien tavaranhankkijat tulevat Lapinlahdelle tarkastamaan suomalaista tuotantoketjua, josta Luomala on ylpeä.
”Suuri kilpailuetumme ovat perheviljelmät ja se, että tuottajat omistavat Valion. Tiedämme tarkalleen, mistä maito on peräisin, miten eläimiä on hoidettu ja ruokittu. Myynti-ihmisemme tuovat sitä esiin maailmalla, jossa kilpailijat ostavat heraa pörsseistä tuntematta alkuperiä”, Luomala korosti.
Projektinjohtaja Antero Ylitalo kuvasi uuden tehtaan erityispiirteeksi sitä, että hygieniaan on kiinnitetty poikkeuksellisen paljon huomiota.
”Ei tehtaalla viitsi lähteä pyörähtämään, vaan sinne pitää olla asiaa”, hän sanoi.
Asia konkretisoitui esittelyvierailulla, jossa toimittajat päästettiin ensimmäisten hygieniasulkujen läpi ”ykkösalueelle” ainoastaan talon kenkiin, sukkiin, kokohaalariin, hius- ja partasuojiin pukeutuneina monen ilmanpaineoven ja portin jälkeen.
Korkean hygieniatason tiloihin ei vielä sillä varustuksella eikä usean käsienpesun ja -desinfioinnin jälkeen ollut mitään asiaa.
Varsinaista tuotetta, herajauhetta, ei missään tilassa oikeastaan edes näy.
Leijupetikuivaimesta jauhe siirtyy putken läpinäkyvän liitoskohdan kautta seuraavaan vaiheeseen. Siinä kellertävä jauhe erottuu ja sitä voi katsoa ikkunan takaa.
Ketjun loppupäässä ovat modernit säkittämö, lavaamo ja varasto, jossa automaattitrukit työskentelevät. Illan ja yön aikana ne siirtävät lähtevän tavaran valmiiksi. Varastoon mahtuu kolme miljoonaa kiloa kaksi vuotta säilyvää jauhetta.
LIISA YLI-KETOLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
