Lukijalta: Naudan lihan ympäristövaikutuksia pitäisi käsitellä kotimaisesta näkökulmasta
Kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota lihan alkuperään ja laatuun, pihvikarjankasvattajien liiton puheenjohtaja korostaa.Pihvikarjankasvattajien liiton puheenjohtaja Antti Veräväinen painottaa lukijakirjoituksessaan, että punaisen lihan leimaaminen syylliseksi maailman ympäristökatastrofiin, ilmastonmuutokseen ja nälänhätään on liioittelua.
"Naudanlihan tuotantoa kannattaisi kuitenkin tarkastella kotimaisesta näkökulmasta. Suomessa on erinomaiset olosuhteet erityisesti lihakarjan kasvattamiseen. Nurmea pääasiallisena rehuna syövät, ulkona laiduntavat naudat käyttävät ravinnokseen sellaista kasvustoa, jota vain märehtijä pystyy sulattamaan", Veräväinen kuvailee.
Hän muistuttaa laiduntavan karjan olevan myös erinomainen maisemanhoitaja. Perinnemaisemat ovat tärkeitä monen eläinlajin säilymiselle.
"Nurmirehun lisäksi suomalaisia nautoja ruokitaan jonkin verran vilja- ja palkokasveilla, jotka ovat pääasiassa oman tilan tuotantoa. Jos elintarviketeollisuus maksaisi viljasta paremman hinnan, sitä tuskin syötettäisiin eläimille lainkaan."
Kansainvälisesti lihakarjan kasvatus on Veräväisen mukaan hyvin erilaista kuin Suomessa.
"Vaikka soijan tuotannolla on merkittäviä ilmastovaikutuksia, siitä valmistettua rehua käytetään nautojen ruokintaan erityisesti Etelä-Amerikassa", Veräväinen muistuttaa.
"Pohjois-Amerikassa maissivaltaisen ruokinnan ja tehokkuusvaatimusten mukaisten valtavien kasvatustarhojen vuoksi nautojen rehuun lisätään antibiootteja. EU:n alueella kasvuhormonien ja antibioottien lisääminen märehtijöiden rehuun on kiellettyä."
Myös naudan vesijalanjälki on ympäristömerkitykseltään Suomessa pieni, sillä makean veden varastot ovat muuten niin suuret.
"Sen sijaan, että naudanliha julistetaan terveydelle vaaralliseksi, tulisi miettiä, millaista lihaa nautitaan. Kuluttajaliiton Tunne lihasi -kampanja on oikealla asialla: kiinnitä huomiota lihan alkuperään ja laatuun, ja syö vain hyvää lihaa", Veräväinen lopettaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


