Viinirypäleet riistäytyivät käsistä
”Onhan tämä hiukan riistäytynyt käsistä. Tarkoituksena on vähentää lajikemäärä 5 ja 10 välille, mutta uusia lajikkeita löytyy koko ajan”, tunnustaa Kyttälän viinitilan isäntä Mariusz Swietalski.
Hänen viinitarhallaan on kokoa 12 aaria, joilla kasvaa 40 lajiketta.
Tontti on aurinkoinen rinne, jonka Swietalski osti nimenomaan viinirypäleen viljelyä silmällä pitäen.
Tarhassa kasvaa sekä viileään ilmastoon sopivia kestäviä lajikkeita että Euroopassa yleisesti viljeltyjä aitoviinilajikkeita.
Sato menee lähinnä omaan käyttöön, eikä Swietalski elätä itseään rypäleiden viljelyllä, ainakaan vielä.
”Kyllähän täällä kävelisi ylpeänä päivät pitkät katsellen viljelyksiä ja maistellen rypäleitä, jos työ ei olisi toisella paikkakunnalla.”
Viime vuonna hän valmisti ensimmäiset viinit omasta rypälesadostaan.
Viileä ja sateinen kesä on tänä vuonna myöhästyttänyt viinirypäleiden kypsymistä. Sato on myöhässä 2–3 viikkoa.
Viime vuonna rypäleitä kertyi 90 kiloa.
Nyt Swietalski odottaa sadon yltävän yli sadan kilon.
”Joskus tulevaisuudessa tältä alalta voi saada jopa 600 kiloa rypäleitä.”
Swietalski muutti Puolasta Suomeen vuonna 2008. Puolassa alkanut viinirypäleiden viljely sai jatkoa Kokemäellä.
Viinitarhan perustaminen Suomeen ei ole kaduttanut missään vaiheessa. Ikäviä ja raskaita töitä on ollut vain tarhaa perustettaessa.
”Niistä kun pääsi, on loppu ollut pelkkää iloa.”
Swietalski toivoo joskus saavansa elantonsa viinirypäleiden viljelystä esimerkiksi valmistamalla niistä viinejä.
Vielä se ei ole mahdollista. Viinien tekeminen vaatisi suuria investointeja ja paneutumista alkoholilainsäädännön kiemuroihin.
ELINA HELMANEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
