THL: Alkoholin myynti ruokakaupoissa lisäisi kulutusta ja alkoholikuolemia
Alkoholisairauksista ja tapaturmista johtuvia sairaalahoitoja olisi vuosittain 1 500 nykyistä enemmän, THL toteaa tänään jättämässään lausunnossa alkoholilain uudistamisesta.
THL arvostelee kovin sanoin hallituksen esitystä alkoholin myynnin vapauttamisesta. Kuva: Markku Vuorikari150 uutta alkoholikuolemaa, 1 500 nykyistä enemmän alkoholin aiheuttamaa tapaturmaa ja sairaalahoitoa. Näin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvio seurauksia, joita aiheutuisi 5.5-prosenttisten alkoholijuomien myynti sallimisesta ruokakaupoissa ja kioskeissa.
THL on tänään jättänyt lausuntonsa alkoholilain uudistamisesta. Laitoksen laskemien mukaan toteutuessaan hallituksen esitys lisäisi alkoholin kulutusta 5–6 prosenttia.
THL:n pääjohtajan Juhani Eskolan mielestä kulutuksen kasvu uhkaisi erityisesti haavoittuvia väestöryhmiä kuten lapsia ja nuoria. "Kasvavat kustannukset vaikeuttaisivat myös kestävyysvajeen umpeen kuromista."
Osaston johtaja Terhi Kilpi pitää turhan sääntelyn purkamista hyvänä, mutta nykymuodossaan hallituksen lakiesitys tulee kohtuuttoman kalliiksi hyötyihin verrattuna sekä terveydellisesti että taloudellisesti.
THL:n mukaan alkoholin myynnin vapauttaminen ei juuri toisi uusia työpaikkoja, koska alkoholia ostettaisiin entistä enemmän päivittäistavarakaupasta.
Eskolan mielestä alkoholiuudistuksia voi olla vaikea perua, jos hyötyjen ja haittojen suhdetta joudutaan arvioimaan uudelleen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
