EU kieltää täytettävät oliiviöljyastiatravintoloissa
BRYSSEL (MT)
EU-komissio päätti viime viikolla uusista säännöistä, joiden mukaan ravintolat eivät saa jatkossa tarjoilla oliiviöljyä uudelleentäytettävistä pulloista tai kannuista. Myös oliiviöljyn alkuperämaa ja laatu täytyy olla näkyvillä.
Päätös on herättänyt kovaa arvostelua. Sitä on verrattu muun muassa jo kumottuun kurkkudirektiiviin, joka sääteli myytävien vihannesten muotoa.
EU-komissio perustelee määräyksiä hygienian parantamisella ja kuluttajainformaation lisäämisellä.
Säännöillä halutaan myös estää huonolaatuisten öljyjen tarjoilu ja oliiviöljyn jatkaminen muilla öljyillä.
Uusia sääntöjä ovat ajaneet varsinkin oliiviöljyntuottajamaat Espanja, Italia, Kreikka ja Portugali. Portugalissa vastaavat säännöt ovat jo käytössä.
Euroopan tuottajajärjestö Copa-Cocega kiitteli tuoreeltaan komission päätöstä.
”Määräykset takaavat tuotteiden laadun ja vahvistavat oliiviöljyn imagoa”, järjestön oliivityöryhmää vetävä Rafael Sanchez de Puerta perustelee.
Säännöt ovat osa toimintaohjelmaa, jolla EU yrittää luoda lisäarvoa oliiviöljyn tuotantoketjuun. Tavoitteena on ohjata tuotantoa laadukkaampiin öljyihin, joilla on paremmat mahdollisuudet kilpailla maailmanmarkkinoilla. EU on ylivoimaisesti maailman suurin oliiviöljyn tuottaja.
Ala on viime aikoina kärsinyt ylituotannosta ja matalista tuottajahinnoista. On epäilty, että uusilla säännöillä halutaan lisätä öljyn kulutusta, kun ravintola-asiakkaiden on pakko ostaa kokonainen pullollinen öljyä.
Asiasta päätettiin äänestyksen jälkeen maatalouden hallintokomiteassa. 15 jäsenmaata äänesti esityksen puolesta. Useimmat Pohjois-Euroopan maat Suomi mukaan lukien äänestivät vastaan.
Esityksen taakse eikä sitä vastaan syntynyt määräenemmistöä, joten toimivalta päätöksen tekemiseen jäi komissiolle.
Säännöt tulevat voimaan kaikissa EU:n ravintoloissa ensi vuoden alusta.
NIKLAS HOLMBERG
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
