Vähennä hävikkiä, osta vihannekset kypsinä
Kuluttaja voi vähentää ruuan hävikkiä kaupassa esimerkiksi poimimalla vihannestiskiltä ostoskoriinsa kypsimmät hedelmät. Määrällisesti suurin hävikki syntyy kotitalouksissa juuri vihanneksista ja hedelmistä.Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) mukaan kuluttajat ja kotitaloudet ovat avainasemassa ruokahävikin vähentämisessä. PTY viittaa MTT:n tuoreeseen selvitykseen, jonka mukaan ruokaa päätyy roskikseen eniten juuri kotitalouksissa.
Jokaista suomalaista kohti kodeissa menee ruokaa roskikseen 20–30 kiloa vuodessa. Kun ruokakauppojen hävikki suhteutetaan suomalaisten määrään, kaupoissa ruokaa menee hukkaan 12–14 kiloa jokaista suomalaista kohti.
Kuluttaja voi vähentää hävikkiä myös kaupassa.
”Kaupassa hävikki on suurinta tuoretuotteissa. Kuluttajan kannattaakin poimia ostoskoriin kypsät hedelmät tai vihannekset puolikypsien sijaan”, vinkkaa asiantuntija Merja Söderström Päivittäistavarakauppa ry:stä.
Kaupat puolestaan pystyvät vähentämään ruokahävikkiä muun muassa sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien ansiosta, sekä myymällä tuotteita alennetuilla hinnoilla parasta ennen -päivän tai viimeisen käyttöpäivän lähestyessä.
Myös luovuttaminen hyväntekeväisyyteen on PTY:n mukaan yksi vaihtoehto.
Tällä viikolla vietetään ensimmäistä kertaa valtakunnallista ruokahävikkiviikkoa. Se on Kuluttajaliiton organisoima tapahtuma, jonka tavoitteena on kiinnittää ihmisten huomio roskiin heitetyn ruuan ympäristö- ja taloudellisiin vaikutuksiin.
Kuluttajaliiton lisäksi tapahtumaan osallistuu 35 yhteistyötahoa, muun muassa MTK, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, suurimmat keskusliikkeet, useita elintarviketeollisuuden yrityksiä ja Motiva.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

