Mitä ihmettä? Suomalaisyritys vie juustoa Kiinasta Venäjälle
Suomalais-kiinalainen yhteisyritys LVDU Lapland Food -yhtiö avasi vientikanavan, joka toimii kumpaankin suuntaan.
LVDU Lapland Food (Fushun) -yhtiön pääomistajiin kuuluva Pauli Haatainen korostaa hyvän kumppanin merkitystä Kiinan-markkinoilla. Kuva: Juho LeskinenSuomalais-kiinalainen yhteisyritys LVDU Lapland Food (Fushun) Co. Ltd -yhtiö sai vuodenvaihteessa hakemansa vientiluvan Kiinasta Venäjälle Koillis-Kiinassa valmistetuille pitsajuustoilleen.
"Valmistamme juustoa Kiinan Fushunissa pitsan päälle. Prosessijuustoissa mozzarellassa ja cheddarissa pääraaka-aineena on palmuöljy. Kiinalaisesta maidosta teemme leipäjuustoa ja rahkaa", kertoo Lapland Food Holding Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yksi pääosakkaista Pauli Haatainen.
Kahdeksan vuotta sitten perustetussa holding-yhtiössä on mukana noin 30 suomalaista sijoittajaa. Kiinassa toimivasta yhteisyrityksestä holding-yhtiö omistaa 55 prosentin enemmistön, kiinalaisella vähemmistöosakkaalla on loput omistuksessaan.
"Olemme ainoa suomalainen elintarvikealan teollinen toimija Kiinassa, jolla on ei-kiinalainen enemmistöomistus."
Fushun on kolmen miljoonan asukkaan kaupunki, joka sijaitsee 300 kilometrin päässä Pohjois-Korean rajalta ja kahden tunnin lennon päässä Pekingistä.
Prosessijuustot menevät yhteisyrityksen horeca-asiakkaille. Pitsajuuston kysyntä on kasvanut sitä mukaa, kun Kiinaan on syntynyt uusia pitserioista:
"Kun ensimmäisen kerran kävin Kiinassa vuosia sitten Fushunissa ei ollut yhtään pitseriaa. Nyt niitä on noin sata", kuvaa Haatainen kehitystä.
Yhtiö on vielä alkutaipaleella, isot alkuinvestoinnit, noin kymmenen miljoonaa euroa, on tehty. Toiminta ei Haataisen mukaan ole vielä kannattavaa.
Suomalainen ja kiinalainen käsitys laadun varmistuksesta vie sekin aikaa ja rahaa. Haataisen mukaan kokonaisia tuotantoeriä on jouduttu vetämään välillä pois, kun valmistettu tuote ei olekaan ollut reseptin mukaan.
Kiina on iso maa, jossa makutottumuksetkln vaihtelevat alueellisesti:
"Pohjois-kiinassa juuston pitää venyä. Keski-Kiinassa odotetaan "purutuntumaa" ja Etelä-Kiinassa juusto pitsan päällä on "tavanomaista".
Kypsytettyä juustoa ei Haataisen mukaan oikein pysty tekemään kiinalaisesta maidosta antibioottien vuoksi.
Kiinan-juustola oli alkujaan kokkolalaisen Veikko Jukkolan perustama yritys. Jukkola toimii nyt joint-venture -yhtiön toimitusjohtajana.
LVDU Lapland Food (Fushun) -yhtiö on saanut kiinalaisia asiakkaita, ja vuodenvaihteen jälkeen kaksi sitovaa kauppasopimusta Kiinasta Venäjälle. Maaliskuun puolessa välissä Haatainen kertoo tuovansa kiinalaisia asiakkaita Suomeen tapaamaan muita elintarvikealan yrityksiä.
Juustoyritystä pyörittävä yhteisyritys tarjoaa välittäjänä kanaviaan muille suomalaisyrityksille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
