Hallinnon ammattilainen nauttii peltotöistä ja mökkirannan rauhasta
Lihakunnan, A-Tuottajien ja A-Rehun hallituksia johtavan ja Atrian hallituksessa varapuheenjohtajana toimivan Timo Komulaisen tukikohta on kaukana Atrian toimintojen keskiöstä Etelä-Pohjanmaasta.
Komulainen viljelee maata ja kasvattaa sikoja Nurmeksen Ylikylässä Pohjois-Karjalassa maatalousyhtymänä poikansa kanssa. Tyttärellä on tilan yhteydessä hevostalliyritys.
”Molemmat lapset ovat hommassa mukana”, Komulainen kertoo tyytyväisenä.
Tila on ollut hänen hallussaan vuodesta 1984. Pelloilla kasvaa rehuohraa, vehnää ja nurmea. Yhdistelmäsikalassa röhkii 150 emakkoa.
Sikalasta vastaa pääasiassa ulkopuolinen työntekijä, sillä luottamustoimet vievät isännän kauas Nurmeksesta yli satana päivänä vuodessa.
Oma sikala pitää silti hallintoammattilaisen kiinni lihantuottajan arjessa. Muiden tuotantosuuntien kuulumisia hän seuraa palautteen, hallinnon muiden jäsenten ja yhtiön toimihenkilöjen kautta.
Vuonna 1979 agrologiksi valmistunut Komulainen ehti ennen tilan pitoa ottaa tuntumaa Lihakuntaan myös toimihenkilönä alkutuotannon eri tehtävissä viisi vuotta.
Osuuskunta oli siis jo tuttu, kun hän viljelijäksi ryhdyttyään liittyi sen jäseneksi.
Hallituksen jäsen Komulaisesta tuli vuonna 1988 ja puheenjohtaja 1996.
Koko pitkän hallitusuran ajan Atria on kasvanut ja kansainvälistynyt rajusti.
”Onneksi kuitenkin asteittain, joten mukana on pysynyt.”
Komulaisella kokonaisuuden hallintaa tukee toimiminen monessa Atrian organisaatiossa. ”Kaikki liittyy tiiviisti toisiinsa.”
Viime vuonna maanviljelysneuvoksen arvonimen saanut Komulainen toimii lisäksi muun muassa Jukolan alueosuuskaupan hallituksessa, Pellervon valtuuskunnassa ja MTK:n lihavaliokunnassa.
Talvella 60 vuotta täyttänyt mies aikoo jatkaa tehtävissä vielä muutaman vuoden mutta luovuttaa sitten paikkansa eteenpäin.
Hallintotyön välipäivinä isäntä suuntaa sikalaan ja pellolle. Viljelyn kohokohtia ovat kylvö ja orastus, jotka huipentuvat hyvän sadon puintiin.
Kiireiden keskellä Komulainen on oppinut järjestämään myös vapaa-aikaa.
”Se on välttämätöntä, vaikka olisi tekemättömiäkin töitä. Sekä maatalous että hallinnon asiat kuormittavat.”
Vapaahetkiä mies viettää usein kilometrin päässä sijaitsevalla rantasaunalla. Siellä ehtii myös lukea.
Välillä matka vie itärajan taakse. Syksyllä tuttu porukka suuntaa taas Viipuriin ja Pietariin.
Sosiaaliselle isännälle ovat tärkeitä myös hetket lasten ja ystävien kanssa.
”Luottamustehtävistäkin on tullut monia hyviä ystäviä. Toivottavasti yhteydenpito ei jää, kun tehtävistä luopuu”, Komulainen miettii.
Lihantuottajan grillissä käristyy useimmiten possun sisä- tai ulkofilee, mutta välillä maistuvat myös nauta ja broileri.
”Meillä on firmassa hyviä tuotteita, mutta kysyntä on tänä kesänä painottunut pienempikatteisiin tuotteisiin. Maan hallitus kun saisi taantuman oikaistua, se helpottaisi meitäkin”, Komulainen pohtii.
TERHI TORIKKA
Oma sikala
pitää hallintoammattilaisen
kiinni lihan-
tuottajan arjessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
