Pk-yritykset suopeita rasvan, suolan ja sokerin vähentämiselle
Elintarvikesuositusten mukaan sokerin, suolan ja rasvan määrää valmisruuissa pitäisi vähentää. Eurooppalaiseen kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä 44 prosenttia suhtautuu asiaan myönteisesti, 8 prosenttia kielteisesti.
Perheyrityksenä toimiva Meriläisen leipomo Ky:n leipomo sijaitsee Oulun Maikkulan yrityskylässä. 20.8.2013 Oulu. Kuva Pekka Fali. pulla leivonnainen herkku jälkiruoka viineri Kuva: Pekka FaliEurooppalaisessa Salux-hankkeessa kyseltiin pienten ja keskisuurten elintarvikevalmistajien asenteita ruuan muuntamiseen sokeria, suolaa ja rasvaa vähentämällä. Kyselyyn vastasi 587 yritystä 12 maasta. Suomesta hankkeeseen osallistui Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Suomalaisia vastaajayrityksiä oli 32.
Noin puolella yrityksistä oli jo kokemusta vähintään yhden tuotteen muuntamisesta.
44 prosenttia kaikista vastaajista suhtautui asiaan myönteisesti, neutraalilla kannalla oli 47 prosenttia ja vain 8 prosenttia kielteisesti.
Myönteisimpiä elintarvikkeiden muuntamiseen olivat espanjalaiset, varautuneimpia puolestaan itävaltalaiset yritykset.
Yleisin vähennyskohde on suola. Eri tuotteista tavallisimmin puututaan leipomotuotteiden koostumukseen, mutta myös esimerkiksi lihaan ja maitotuotteisiin.
Suolan, rasvan ja sokerin vähentäminen ei ole ongelmatonta. Ruuan maku, tuoksu ja rakenne voivat muuttua. Säilyvyyteenkin pitää kiinnittää huomiota.
Tuloksena voi olla entistä kalliimpi tuote kohonneiden raaka-ainekustannusten vuoksi.
”Yrityksissä kaivataan neuvontaa, kokemuksia ja tietoa muuntamisprosessien teknisistä yksityiskohdista. Myös taloudellinen tuki olisi monille tarpeen”, MTT:n vanhempi tutkija Tuomo Tupasela sanoo MTT:n tiedotteessa.
Hankkeessa perustettiin verkkosivusto, jolla rekisteröityneet käyttäjät voivat jakaa tietoja ravitsemuksesta, terveellisestä ruokavaliosta ja elintarvikkeiden muuntamisesta terveellisemmiksi. Hankkeen tiedot on koottu osoitteeseen www.salux-project.eu .
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

