Talouselämä: Tämän takia kauppa vetää ruokateollisuutta kuin pässiä narussa
Lehden analyysissä selvitellään kaupan neuvotteluaseman syitä. Yksi lisä vaikeuksiin on, että pörssiyhtiöiden ja tuottajien edut käyvät omistajaportaassa ristiin."Ruuan hintakisa ja kotimaisen alkuperän arvostus suosivat kotimaista teollisuutta. Venäjän jättämä aukko on kuitenkin valtava. Tämä tekee teollisuudesta heikon hintaneuvotteluissa. Se haluaa varmistella edes tuotannon määriä."
Näin taustoittaa Talouselämä viime perjantaina ilmestyneessä (29.1.) artikkelissa ruokateollisuuden ja kaupan mahdollisuuksia vaikuttaa ruuan hintaan. Lehden analyysin mukaan ruokateollisuuden neuvotteluvoima hinnoista on vähäinen varsinkin Venäjän viennin romahduksesta johtuen.
Lehti pitää tilannetta kaupan kannalta loistavana.
"Käytännössä kauppa pystyy sanelemaan, millä hinnalla se ostaa tuotteita teollisuudelta."
Talouselämä moittii, että ruokayhtiöiden sekava omistuspohja vaikeuttaa hallitustyöskentelyä.
"Tuottajien osuuskunnat ovat ruokayhtiöiden suuria omistajia. Osuuskunta ajaa ennen muuta jäsentensä eli tuottajien asemaa. Pörssiyhtiö-omistajan ja tuottaja-omistajan edut käyvät pahasti ristiin, mikä näkyy heikkona hallitustyönä. Hallitukset ovat pitkämielisiä, mutta liikkeissään äkkinäisiä."
Lehti kertoo ruokayhtiöiden, kuten HK Scanin, Atrian ja Apetitin vaihtavan toimitusjohtajiaan tiukassa tahdissa.
"Tällaisten erottamisten suma olisi poikkeuksellista monella toimialalla, mutta elintarviketeollisuudessa se on miltei maan tapa. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa johtajiston aika kuluu vuosi toisensa jälkeen strategiatyöhön."
Yrityksen johdon hajaannus johtaa karuun lopputulokseen.
"Neuvotteluvoima karkaa, jos organisaatiossa on vallalla paniikki ja potkujen pelko", Talouselämä painottaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


