Jatkaja sanoo viimeisen sanan
Taija Kavalto vastaa toimitusjohtajana juhla- ja pitopalveluista, Antti Kavalto maataloudesta. Erinomaisesta löylytaskusta kuulu savusauna houkuttelee vieraita kylpemään. Kimmo Haimi Kuva: Viestilehtien arkistoKAARINA (MT)
Kavalton tilan perinteikäs päärakennus erottuu tielle jo kaukaa peltojen takaa. Kallioiseen maastoon kätkeytyy yritysvieraiden suosima hirsilinna savusaunoineen. Metsästä löytyvät myös kota ja laavu.
Hääparit ovat mieltyneet navetan vinttiin, jonne mahtuu jopa 180 vierasta. Parhaimmillaan tilalla voi olla meneillään viisi tilaisuutta yhtä aikaa, yrittäjä Taija Kavalto, 37, kertoo.
Maatilasta kehittyi suosittu juhla- ja pitopalvelujen tarjoaja jo edellisen sukupolven aikana. Heli ja Markku Kavalton pitkäjänteisen työn ansiosta Maaseutumatkailuyrittäjien yhdistys nimesi tilan vuoden 2009 kellokkaaksi.
Saman vuoden alussa tila siirtyi Taija ja Antti Kavalton, 43, nimiin.
Sukupolvenvaihdos oli Taija Kavalton mukaan sopiva hetki eriyttää juhla- ja pitopalvelu omaksi liiketoiminnaksi. Siihen asti sitä oli pyöritetty maatalouden liitännäiselinkeinona.
Näin syntyi Kavalton Tila Oy, joka toimii maatilan rakennusten vuokralaisena. Taija ja Antti Kavalto omistavat sekä yhtiön että maatilan puoliksi.
Sukupolvenvaihdokseen liittyvä paperisota sujui vauhdikkaasti. Luopujat ja jatkajat pääsivät kohtuullisessa ajassa yhteisymmärrykseen tilakaupan päälinjoista.
Vuoden 2008 keväällä tilattiin Pro Agriasta taloussuunnitelma, jonka nojalla voitiin hakea nuorten viljelijöiden aloitustukea. Sitten palkattiin ulkopuolinen lakimies selvittämään eri vaihtoehtojen veroseuraamuksia.
Lopulta haettiin vielä verottajalta ennakkopäätös, jolla varmistettiin, että verotus toteutuu odotusten mukaisesti.
Maatilalle löytyi realistinen kauppahinta. ”Korviamme myöten ollaan veloissa, mutta siinä mielessä kauppahinta on realistinen, että se pystytään tämän eliniän aikana maksamaan, jos terveitä ollaan ja tällä hommalla on jatkuvuutta.”
Omistajapuolisoiden työnjako on selkeä. Taija Kavalto pyörittää toimitusjohtajana juhla- ja pitopalveluyhtiötä ja puoliso vastaa maataloudesta. Eläkeläiset tarjoavat heille edelleen korvaamatonta apua.
Suhde henkilökuntaan oli alussa mutkikas, koska kaikki olivat tottuneet tekemään töitä edellisen omistajan komennuksessa. Oli tehtävä selväksi, ketkä toimivat tästä lähtien työnantajina ja esimiehinä.
”Tulimme kaikki entiseen tapaan aamulla töihin, mutta ihan eri rooleissa. Meidän piti Antin kanssa hakea oma paikkamme suhteessa henkilökuntaan. Tehdä selväksi, kuka sanoo sen viimeisen sanan.”
”Heli saattoi komentaa keittiössä vanhasta tottumuksesta. Minä olin välillä eri mieltä. Vaikein asia oli sanoa, että nyt tehdään niin kuin minä sanon.”
Kyse ei ole siitä, etteivätkö anoppi ja miniä tulisi keskenään toimeen.
”Mehän olemme kumpikin voimakkaita ihmisiä. Ehkä suhde ei toimisi niin hyvin, jos toinen olisi heikompi toista.”
”Heli on tosi taitava ruuanlaittaja. Hän on luonut ruuan hyvän maineen Kavalton tilalla ja opettanut minulle paljon tästä työstä.”
Jatkajat haluavat omalla työllään näyttää, mihin he pystyvät.
”Kunnioitamme tilan historiaa, mutta haluamme tuoda tähän myös oman sukupolvemme kädenjäljen, meidän juttumme.”
Alun perin Taija Kavalto aikoi tehdä elämässään aivan muuta kuin johtaa matkailutilaa. Hän valmistui lähihoitajaksi ja teki antaumuksella töitä vanhusten parissa.
Vuodesta 2006 alkaen hän jäi kokopäivätoimisesti tilan töihin ja opetteli kaiken mahdollisen siivouksesta kukka-asetelmien tekoon asti.
Perheen koti rakennettiin viime vuosikymmenen alussa tilan maille kauas päärakennuksesta. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä ei asumista mitenkään kyseenalaistettu. Päärakennus jäi edellisen sukupolven omistukseen.
”Nyt ollaan sen asian äärellä”, Kavalto kertoo. Tavoitteena on järjestellä asumista niin, että yrittäjien koti siirtyy lähemmäs asiakaskäytössä olevia tiloja. Monet juhlat kun jatkuvat yöhön asti.
”Kun me menemme kotiin, emme tiedä, mitä täällä tapahtuu.”
Kumpikin yrittäjä on opiskellut työn ohella. Taija Kavalto on suorittanut yrittäjän perustutkinnon, jota hän suosittelee ”ykkösjuttuna” muillekin jatkajille. Puoliso on suorittanut maatalouden perustutkinnon.
Kun jatkajat aloittivat, yhtiön palveluksessa oli kuusi vakituista työntekijää. Nyt on pärjättävä kolmen vakituisen ja parinkymmenen tilapäisen työntekijän voimin.
”Aika on ollut ankea. Taantuma on vaikuttanut selvästi yritysten ostokäyttäytymiseen”, Kavalto toteaa.
Yrityksiä, kuntia ja muita julkisia yhteisöjä on noin puolet asiakaskunnasta. ”Parhaimmillaan osuus oli 70 prosenttia Nokian ja STX:n kulta-aikana.”
Kavalton Tila Oy:n liikevaihto on supistunut parhaiden vuosien yli 0,6 miljoonasta noin puoleen miljoonaan euroon. ”Viimeiset pari vuotta on ollut sinnittelyä. Turkasen kauan tuntuu kestävän tämä vaikea aika.”
Kaikesta huolimatta yrittäjä ei vaihtaisi työtään mihinkään muuhun. Vapaus päättää työajoista ja tavoitteista painaa paljon.
”Vaikka teen paljon enemmän töitä kuin silloin kun olin toisen palkollisena, se ei ole ollenkaan niin raskasta.”
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
