Saappaista supikoiriin, tilaherkuista uistimiin
Nokian jalkineet on tehnyt uudet saapasmallit maatilatöihin, metsureille ja suunnistajille. Jari Koskinen esitteli uutuuksia Oulun erämessuilla. Sami Karppinen Kuva: Viestilehtien arkistoOULU (MT)
Maataloustöihin suunniteltu uutuus sekä metsurien uusi saapasmalli olivat näkyvästi esillä Nokian jalkineiden osastolla Pohjois-Suomen erämessuilla Oulussa.
Multi pro -saappaita on testattu suomalaisilla maatiloilla. Kumiseos kestää hapettavia aineita, kasvi- ja eläinrasvoja sekä liuottimia. Saappaan kärki on terästä, jalkaterän päällisessä on kaviosuoja, pohjassa naulaanastumissuoja.
Eurologger 2 on puoli kiloa edeltäjäänsä kevyempi metsurinsaapas. Sahaussuoja antaa riittävän suojan 24 metriä sekunnissa pyörivää teräketjua vastaan.
Muita syksyn saapasuutuuksia ovat irtohuopavuorinen Kaira ja kiinteällä huopavuorella varustettu Tuura. Metsästäjille on kaksi uutuusmallia. Suunnistusliiton kanssa on kehitetty suunnistajille oma saapas.
Aluemyyntiedustaja Jari Koskisen mukaan osastolla oli kuusi uutta saapasmallia, 115-vuotisjuhlan kunniaksi. Nokian-jalkineiden valikoimissa on tällä hetkellä 57 erilaista saapasta.
Ulkoteltassa Juha Mäkimartti kertoi yhteispohjoismaisesta supikoiraprojektista. Miljoonien eurojen voimalla yritetään estää supikoirien leviäminen Ruotsiin.
Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla on 240 riistakameraa. Lähetinpantojen ansiosta on huomattu, että supikoirat voivat vaeltaa satoja kilometrejä.
Noin kymmenessä elävänä pyytävässä loukuissa kokeillaan tanskalaisia Minkpolice-ilmaisimia. Laite hälyttää langattomasti, kun loukku laukeaa.
Vielä 1990-luvun alussa uskottiin, ettei supikoira selviä luonnossa Perämeren pohjukan korkeudella. Luulo on osoittautunut vääräksi.
Haaparannan korkeudella Ruotsissa ensimmäinen supikoirapentue syntyi vuonna 2006. Kaikkiruokaisen supikoiran leviämistä edistää runsas pentutuotto.
Ulkoteltan seinällä oli Suomen toiseksi suurin metsäpeuran sarvitrofee. Peura on ammuttu Halsualta.
Pihtiputaalaisen Liisankankaan jäätelön esittely- ja myyntikoju oli yhden sisääntuloportin vieressä. Yrittäjät Juha Lamminniemi ja Jaana Ahola maistattivat italialaistyyppistä tilalla valmistettua jäätelöä.
Osa maistajista ei tahtonut uskoa, että joissakin jäätelöissä ei ole lainkaan maitoa. Jäätelöä myydään suoraan tilalta ja tänä kesänä monissa tapahtumissa eri puolilla Suomea.
Ouluhallissa sisällä Riekon marjatila esitteli uuttamalla valmistettuja mansikka- ja vadelmamehuja, muiden tuotteiden ohella. Kaija Riekon mukaan uuttamalla tehdystä mehusta ei saa käyttää nimitystä tuoremehu. Kuumentamattomassa mehussa ovat tallella kaikki vitamiinit ja ravintoaineet.
Tilan mansikkapellolla on poimijoiden seuralaisena ollut karhuemo pentuineen. Ilpo Riekko laski karhujen syöneen pellosta viime syksynä ainakin 300 kiloa mansikoita.
REIJO VESTERINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
