Suomalaista ruokaa viedään jalostettuna
Jalostettujen elintarvikkeiden vienti kasvaa selvästi, kertovat tullin tilastot. Venäjä on tärkein viennin suunta.Elintarvikkeita vietiin jalosteina tammi–elokuussa 930 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan maataloustuotteina, eli raaka-aineina, vietiin 147 miljoonan euron arvosta.
Jalosteiden vienti on reilussa kasvussa (8,3 prosenttia), kun maataloustuotteiden vienti on romahtanut 23,6 prosenttia.
Tärkein vientimaa on Venäjä, ja tärkeimmät vientituotteet ovat maitojalosteet.
Elintarvikkeiden tuonti on kasvanut 9,1 prosenttia, sianlihan peräti kolmasosan alkuvuonna.
Silti sianlihaa vietiin tammi–elokuussa noin neljä miljoonaa kiloa enemmän kuin tuotiin, selviää tullin tilastosta. Näin on siitä huolimatta, että sianlihan tuotanto Suomessa on kulutusta pienempi.
Vientimäärän suuruus johtuu siitä, että vientiin menee ruhoja tai ruhon puolikkaita, joissa on luut mukana. Sianlihaa viedään eniten Uuteen-Seelantiin, Ruotsiin ja Viroon.
”Vientiin menee karkeampaa tavaraa, kuin mitä Suomessa arvostetaan”, muotoilee toimitusjohtaja Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketiedosta.
Suomeen puolestaan tuodaan lihan arvokkaita osia, kuten fileitä ja kinkkuja.
Arvolla mitaten suurimmat tuonnin ryhmät ovat alkoholijuomat, hedelmät ja suklaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


