Riistakeskus muistuttaa: Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä luonnossa pesinnän turvaamiseksi - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Riistakeskus muistuttaa: Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä luonnossa pesinnän turvaamiseksi

Koira ei saa olla koskaan irti toisen mailla ilman lupaa.
Lari Lievonen
Koirien ehdoton kiinnipitoaika on alkanut maaliskuun alussa ja jatkuu aina elokuun 20. päivään saakka.

Suomen riistakeskus muistuttaa, että koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä lintujen ja nisäkkäiden pesimäajan turvaamiseksi.

Erityisen alttiita häirinnän aiheuttamille vaaroille ovat maassa pesivien lintujen ja nisäkkäiden poikaset.

Metsäkanalintujen poikueet jättävät pesänsä viimeistään juhannuksen tietämillä ja seuraavat sen jälkeen emoaan.

"Irrallaan luonnossa juoksenteleva koira tai kissa voi aiheuttaa luonnossa suurta tuhoa. Hetkessä voi tuhoutua linnun pesä tai poikue. Nisäkkäiden poikaset ovat myös suuressa vaarassa", tiedotteessa sanotaan.

Koirien ehdoton kiinnipitoaika on alkanut maaliskuun alussa ja jatkuu aina elokuun 20. päivään saakka. Myös tämän aikajakson ulkopuolella koiran irtipitoon on oltava lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta.

Laki koskee kaikenrotuisia koiria. Poikkeuksena kieltoon ovat viranomaistehtävät, viittä kuukautta nuorempi koira tai kun esimerkiksi noutavaa koiraa käytetään sepelkyyhkyn metsästyksessä.

Koira saa myös oleskella alueen haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa tai aidatulla alueella.

Myös vesillä liikkuvan tulee pitää koira tai kissa kiinni rantauduttaessa. Vesilintujen suosimille luodoille tai saariin rantautumista on syytä välttää.

Metsästyslaki antaa mahdollisuuden kouluttaa lintukoiraa riistaa häiritsemättä. Kouluttamisen on tapahduttava riistattomalla alueella, esimerkiksi kentällä tai avoimella pellolla.

Vaikka pesinnän turvaamiseksi kytkeminen on paikallaan, Suomessa ei ole lakia, joka yksiselitteisesti kieltäisi pitämästä kissaa vapaana.

Kissojen vapaana pito on laissa kielletty ainoastaan tietyissä paikoissa, esimerkiksi kuntopoluilla, uimarannoilla tai leikkipaikaksi varatuilla alueilla.

Omistajan on lain mukaan huolehdittava, että kissa ei vapaana ollessaan aiheuta vahinkoa tai ettei eläin itse joudu kärsimään.

Jos lemmikkieläin on omistajansa tai haltijansa kotipiirin ulkopuolella eikä kenenkään muun omistajan tai haltijan hallinnassa tai suorassa valvonnassa, sen katsotaan lemmikkieläinten suojelua koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen nojalla olevan heitteillä.

Oikaisu 15.5. klo 20:27: Muokattu tekstistä kohtaa Myös kissan irtipito ilman valvontaa omistajan ja haltijan pihapiirin ulkopuolella on kielletty, eikä lupaa siihen voi antaa. Kissaa ei koske kytkemisvelvoite taajama-alueilla.

Oikaisu 16.5. klo 11:45: Täydennetty yleissopimuksen pykälää.

Lue lisää

Helsinkiläiset Fernándezit viihtyvät Sodankylän Vuojärvellä niin hyvin, että päättivät jäädä ainakin toiseksi vuodeksi

Pakina: Kaikki rakas ja tärkeä tekee hulluksi eli viisi elämänohjetta eläimiltä

Lukijalta: "Haaveilen koiran ottamisesta lemmikiksi – voinkohan itse vaikuttaa lemmikkini elämänlaatuun ravinnon ja hoidon keinoin?"

Koiraunelmia sen emännän ehdoilla