Miten pelastaa Saaristomeri? Uusi tutkimushanke kokoaa yhteen kotimaiset merentutkijat - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Miten pelastaa Saaristomeri? Uusi tutkimushanke kokoaa yhteen kotimaiset merentutkijat

Syken johtamassa MAAMERI-hankkeessa yhdistetään eri organisaatioiden voimat ja tuotetaan puuttuvaa tietoa Saaristomeren ekosysteemistä.
Sanne Katainen
Saaristomereen päätyy paljon ravinnekuormitusta, mikä lisää muun muassa leväkukintoja. Kuvituskuva.

Saaristonmeren tila ei ole parantunut toivotulla tavalla huolimatta pitkäaikaisesta vesiensuojelusta. Mereen päätyy edelleen runsaasti ravinteita maalta, ja etenkin fosforikuormituksen vähentäminen on tarpeen.

Suomen ympäristökeskuksen Syken johtama uusi MAAMERI-tutkimushanke pyrkii tarjoamaan vastauksia siihen, miten ravinnekuormitus vaikuttaa Saaristonmereen ja sen eliöstöön sekä miten meriympäristön toipumista voitaisiin tehostaa.

Hanke kokoaa yhteen suomalaiset merentutkimuksen toimijat laajalta rintamalta.

"Kenttätutkimuksissa pääsemme hyödyntämään mukana olevien organisaatioiden osaamisen vahvuuksia ja erikokoisia tutkimusaluksia. Yhdessä pystymme tuottamaan vielä puuttuvaa tärkeää tietoa Saaristomeren ekosysteemistä", kertoo Syken erikoistutkija ja MAAMERI-hankkeen vetäjä Hermanni Kaartokallio tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytetään jo olemassa olevia aineistoja ja kerätään uutta tietoa muun muassa mallintamalla ja kaukokartoittamalla sekä tekemällä kenttätutkimuksia Saaristomerellä.

Lopputuloksena projektista on tarkoitus saada apua vesiensuojelun suunnitteluun ja työkaluja suojelun arviointiin.

"Tavoitteemme on kehittää työkaluja, joiden avulla rannikkovesien hyvä tila voitaisiin saavuttaa mahdollisimman kustannustehokkailla toimilla", Kaartokallio kertoo tiedotteessa.

Syken lisäksi kaksi ja puolivuotisessa hankkeessa ovat mukana Geologian tutkimuskeskus, Ilmatieteen laitos, Åbo Akademi, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto ja Varsinais-Suomen ely-keskus.

Hanke on osa ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa 2019–2023. Ohjelman tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila.

Lue lisää

Kipsikäsittely tehdään Varsinais-Suomessa yli 10 000 peltohehtaarille – 400 viljelijää tarttui mahdollisuuteen

Viikonloppuna voi uida luonnonvesissä turvallisesti – yksittäisiä sinileväesiintymiä sisävesissä ja merellä

Selvitys potkii vauhtia lannan kierrätykselle ja biomassan käsittelylaitoksen perustamiselle Varsinais-Suomeen – tähtäimessä Saaristomeren hyvä tila 2029

Ministeriöt suosittelevat verkkokalastuksen välttämistä delfiinien havaintoalueilla – eläimillä hukkumisvaara verkkoon tarttuessaan