Tutkimus: Jopa viidennes brasilialaisesta EU-alueelle tuodusta soijasta on peräisin laittomasti hakatuilta sademetsäalueilta - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Tutkimus: Jopa viidennes brasilialaisesta EU-alueelle tuodusta soijasta on peräisin laittomasti hakatuilta sademetsäalueilta

Vain kaksi prosenttia Brasilian maa-alueesta vastaa jopa 62:sta prosentista maan vuotuisista laittomista sademetsähakkuista.
Satu Lehtonen
Brasiliasta tuodaan Eurooppaan paljon soijaa. Arkistokuva.

Tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa selvisi, että suuri osa Brasiliasta Eurooppaan tuodusta soijasta ja naudanlihasta on yhteydessä laittomiin sademetsähakkuisiin.

Jopa viidennes EU-alueelle tuotavasta brasialaisesta soijasta on peräisin luvatta hakatuilta sademetsäalueilta. Myös 17 prosenttia brasilialaisesta naudanlihasta on tällaisilta alueilta.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että vain kaksi prosenttia Brasilian maa-alueesta Amazonin ja Cerradon alueilla vastaa jopa 62:sta prosentista maan vuotuisista laittomista sademetsähakkuista. Laittomat hakkuut ovat monilla alueilla tiiviissä yhteydessä soijan- ja naudanlihan tuotantoon.

Tutkijat ovat huolissaan aiheesta ja toivovat Brasilian ryhtyvän tehokkaisiin toimiin metsäkadon pysäyttämiseksi.

"Tiedon lisääminen aiheesta on tärkeää, jotta Brasilialle tulisi paineita suojella ympäristöä ja noudattaa kansainvälisin kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseen liittyviä poliittisia tavoitteita", tutkija totetavat tutkimusartikkelin johtopäätöksissä.

Kansainvälinen tutkimus julkaistiin Science-tiedelehdessä viime viikon perjantaina. Siitä uutisoi ensimmäisenä brittilehti The Guardian.

Lue lisää:

Sademetsää hävisi viime vuonna Sveitsin pinta-alan verran – epäedullista kärkipaikkaa pitää Brasilia

Lue lisää

The Guardian: Brasilialainen lihajätti narahti yhteyksistään Amazonin metsäkatoon

Ulkomaiset mediat: Brasilian metsäpalot voivat yltyä pahemmiksi kuin viime vuonna – katso kuvat ja video roihuista

Yhdysvalloissa tehtiin taas synkkä ennätys koronatartunnoissa, Brasiliassa vahvistettu yli kaksi miljoonaa tartuntaa

Pitääkö metsän häviämisestä olla huolissaan?