Ympäristö

Jättipäästäjä Kiina pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä – "Suomella erinomainen tilaisuus hyödyntää tilanne"

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) toteaa, että Kiinan ilmoitus tarkoittaa valtavaa kysyntää vihreille ratkaisuille.
Paula Liesmäki
Kiinan hiilineutraalisuustavoite tarkoittaa valtavaa kysyntää vihreälle teknologialle.

Maailman suurin kasvihuonekaasujen päästäjä, Kiina, on ilmoittanut saavuttavansa hiilineutraaliuden ennen vuotta 2060. Asiasta kertoi presidentti Xi Jinping tiistaina YK:n yleiskokouksessa. Kiinan päästöjen on määrä lähteä laskuun ennen vuotta 2030.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) toteaa, että Kiinan ilmoitus tarkoittaa valtavaa kysyntää vihreille ratkaisuille. Suomella on erinomainen tilaisuus hyödyntää tilanne, koska maastamme löytyy alan teollisuutta ja osaamista.

"Rakennetaan uutta ja tuodaan se esiin. Työpaikkoja syntyy nimenomaan kiertotalouteen ja vihreään talouteen."

Mikkonen nosti asian esiin torstaina kestävän kehityksen toimikunnan, talousneuvoston ja ilmastopolitiikan pyöreän pöydän kokoontumisessa Helsingissä, jossa käsiteltiin oikeudenmukaista siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

Myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi tilaisuudessa, että maailmalla suurimmat veturit taloudelle ovat ilmastonmuutoksen hidastamiseen liittyvät valtavat investoinnit ja digitalisaatio. Siitä kentästä Suomen on ammennettava uudet kasvun eväät korona-ajasta elvyttäessä.

Lue lisää

Tavoitteena kaksi kiloa – Kiina pyrkii kolmanneksi valtioksi, joka on tuonut Kuusta maaperänäytteitä

Aasian vapaakauppasopimus on historiallisen laaja - vaikutukset ehkä vaatimattomia

Amerikan meiningissä on synkkä sointi

Videosovellus Tiktok räätälöi Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen Oraclen ja Walmartin kanssa