Ympäristö

Lintubongari ikuisti ryhmäkuvaan harvinaiset vieraat: Mehiläissyöjät hämmästyttävät lokakuisessa Vaasassa

Värikkäät mehiläissyöjät herättävät huomiota Vaasassa.
Ilkka Iivonen
Mehiläissyöjien höyhenpuku on harvinaisen värikäs. Ilkka Iivonen ikuisti viiden mehiläissyöjän parven lauantaina Vaasassa.

Lintubongarit ja onnekkaat ohikulkijat ovat havainneet Vaasassa tänä syksynä eksoottisia vieraita.

Mehiläissyöjät ikuisti paikan päällä närpiöläinen terveyskeskuslääkäri ja lintuharrastaja Ilkka Iivonen.

Nimensä mukaisesti mehiläissyöjät syövät hyönteisiä ja erityisesti mehiläisiä, ampiaisia ja herhiläisiä. Lintu nappaa hyönteiset lennosta.

Vaasassa mehiläissyöjäparvesta on tullut suorastaan tapaus. Iivonen lähti lauantaiaamuna vapaapäivän kunniaksi katsomaan, jos linnut olisivat edelleen paikalla.

Häntä onnisti: lintuviisikko oli asettunut puun oksalle kuvaukselliseksi rivistöksi. "Mehiläissyöjähän on sosiaalinen lintu, ne istuvat usein vieri vieressä", Iivonen kertoo.

Loistelias lintuparvi näyttää lokakuisessa maisemassa erikoiselta ja sitä se onkin.

Mehiläissyöjät pesivät Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa ja talvehtivat Afrikassa. Mutta miten linnut ovat Afrikan sijaan päätyneet lokakuiseen Vaasaan?

"Nyt on ollut pitkään itäisiä ja kaakkoisia ilmavirtauksia, ne ovat ehkä tulleet Etelä-Venäjältä niiden mukana", Iivonen arvelee. "Toivottavasti ne tajuavat lähteä lentämään etelään päin. Jonkun verran lämpimiä päiviähän tässä on ollut, mutta kohta ne eivät enää löydä ravintoa."

Useampi lintuharrastaja on suunnannut Vaasaan nähdäkseen edes vilauksen harvinaisista siivekkäistä.

Iivonen kuuluu lintubongareiden järjestö Bongariliittoon sekä sen jäsenille tarkoitettuun Lintutiedotukseen, jonka kautta alan harrastajat ovat jakaneet havaintoja myös mehiläissyöjistä. Niistä tehdään lähes vuosittain Suomessa yksittäisiä havaintoja.

Iivoselle eksoottiset mehiläissyöjät menevät bongauskokemusten kärkikastiin.

"Kyllä tämä on yksi parhaista, hieno parvi. Suorastaan unelmalaji."

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Nyt saa keskittyä pelkkään pintaan: Kerro tutkijoille, millainen lintu on erityisen upea, mikä taas ei vetoa yhtään

Video: Mikä uskomaton määrä kottaraisia! Parven bongannut lintuharrastaja ei ole aikaisemmin törmännyt vastaavaan

Tiesitkö tästä lintumaailman julmurista, joka munii toisten lintujen pesiin? – Aarre: Kuoriutunut käenpoikanen työntää ensi töikseen muut poikaset pois pesästä

Veikka, 8, lähtee linturetkelle vaikka ennen koulupäivää – kilpailuhenkinen lintuharrastaja on havainnut tänä vuonna jo 178 lintulajia