Ympäristö

Ihmeellinen marraskuu: Juhannusruusu kukkii Konnevedellä – leuto sää jatkuu lähiviikot

Hajuherne on nupullaan Vähässäkyrössä, juhannusruusu kukkii Konnevedellä.
Satu Lehtonen
Salkoruusu kukki Lohjalla maanantaina. Pian alkava talvikausi mielletään yleisesti kasvien lepokaudeksi, jolloin aineenvaihdunta hidastuu huomattavasti matalissa lämpötiloissa. Nykytiedon mukaan kasvit voivat yhteyttää myös suojaisan lumen alla.

Puutarhojen ja peltojen myöhäiskukkijat ilostuttavat kaikkia luonnon moninaisuutta tarkkailevia, kun talvi on jo Etelä-Suomessakin ovella.

Kasveille ei kukinnoista ole hyötyä, koska varsinkin joulu–helmikuussa ne vain hukkaavat energiavarojaan (MT 8.1.).

Marraskuussa päivä lyhenee vauhdilla, mutta lämpötilat ovat pysytelleet poikkeuksellisen korkeina.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kuukausiennuste arvioi sään pysyttelevän leutona viime maanantaista alkaneen neljän kalenteriviikon aikana itsenäisyyspäivään 6. joulukuuta saakka, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ennustejakson ensimmäiset kolme viikkoa ennustetaan olevan koko maassa tavanomaista lämpimämpää.

Neljännellä viikolla maan eteläosassa on vielä tavanomaista lämpimämpää, muualla maassa ei ole lämpötilassa poikkeamaa suuntaan tai toiseen ajanjakson tavanomaiseen verrattuna.

Jakson ensimmäinen viikko on koko maassa ollut tavanomaista vähäsateisempi. Jakson toisella viikolla ennustetaan maan etelä- ja keskiosassa olevan paikoin hieman tavanomaista vähä­sateisempaa, kun taas Pohjois-Lapissa hieman tavanomaista sateisempaa.

Viimeisenä kahtena viikkona maan pohjoisosassa on paikoin hieman tavanomaista sateisempaa, muuten ei sateisuudessa ennusteta olevan poikkeamaa kumpaankaan suuntaan.

Joulun lumitilanne saattaa olla viime vuoden toisinto. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen alkukuusta julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan joulukuusta helmikuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin tavanomaista korkeampia lämpötiloja koko maassa.

Sademäärät ovat ennusteen mukaan sen sijaan lähellä tavanomaisia tai hieman tavanomaista suurempia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen pitkän ajan tietokone-ennusteet eivät pyri ennustamaan säätilanteita, vaan ne antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa pitkäaikaisesta keskiarvosta

Erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkä ennuste ei voi luotettavasti arvioida sään kehitystä.

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten, että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso.

Lue lisää:

Lumettomat talvet hivuttaisivat etelän kasveja Suomeen – mutta pohjoisen pimeyttä ne eivät ole milloinkaan kokeneet

Lue lisää

MT vieraili pahoin kärsineillä tulvapelloilla Alankomaissa – "Kollegani on menettänyt tulvien takia 90 hehtaaria perunaa", paikallinen viljelijä kertoo

Nyt rikotaan helle-ennätyksiä – Kouvolan Anjalassa hellettä on ollut jo 26 päivää putkeen

Yle uutiset: Siirrettävät viilennyslaitteet viedään nyt käsistä – Kuopion Prisman myyntipäällikkö: "Laitteita ostetaan kuin maitoa"

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen