Ympäristö

Talvista säätä luvassa lähes koko maahan – auton ratissa kannattaa varoa

Sää poutaantuu sunnuntain jälkeen koko maassa.
LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
Päivälläkin Lapissa voi olla 15 astetta pakkasta. Arkistokuva.

Tämä päivä ja alkava viikko näyttävät Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan talviselta koko maassa.

"Pakkasta on tulossa koko maahan. Ainoastaan Ahvenanmaa ja lounaissaaristo näyttävät siltä, että siellä voidaan olla plussan puolella."

Lumisateita saadaan Tuovisen mukaan sunnuntaina etenkin itäosiin maata, mutta myös maan etelä- ja keskiosiin.

"Sää poutaantuu sunnuntain jälkeen koko maassa. Paikoitellen pohjoisessa voi olla sunnuntaina selkeämpää ja viileämpää. Päivälläkin Lapissa voi olla 15 astetta pakkasta ja etelässä puolestaan pikkupakkasta."

Pohjoisessa voi Tuovisen mukaan olla monenakin päivänä 10–15 astetta pakkasta. Etelässä viikon puolivälin päivälämpötiloissa voidaan päästä noin viiteen pakkasasteeseen.

"Nyt näyttäisi, että etelässäkin alkaisi kunnolla talvi ja lumi pysyisi lähipäivät maassa."

Valtion liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finlandvaroittaakin huonosta ajokelistä itäisessä, eteläisessä ja keskisessä Suomessa lumisateen ja liukkaiden tienpintojen vuoksi.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset mahdollisesti vaarallisesta ajokelistä ulottuvat Pohjois- ja Etelä-Karjalasta Pirkanmaalle ja Uudellemaalle.

Lue lisää

Paikkatieto- ja kaukokartoitusmenetelmille ihan uusi aluevaltaus – osoittavat, kuinka norsut ja apinat piinaavat pientiloja Taitavuorilla Keniassa

Posti tuonee Ilmatieteen laitokselle Saharan hiekkaa alkuviikosta – näytteitä voi yhä kerätä pilvitutkimuksen avuksi

Mielitkö kasvatella harvinaisia maatiaislajikkeita? Pohjoismaiden geenipankin siemenkauppa aukeaa maanantaina yksityishenkilöille

Video: Jääkarusellien ME-tulos Suomeen? – Lappajärven illassa jännitettiin: pyörähtääkö 15 miljoonan kilon jääkiekko ennätyskelpoisesti