Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Science Alert: Tutkijoiden järkyttävä löytö paljastaa, että Amazonin sademetsä vapauttaakin ilmakehään enemmän hiilidioksidia kuin se sitoo

Brasiliassa sijaitseva Amazonin sademetsä vapautti ilmakehään lähes 20 prosenttia enemmän hiilidioksidia viimeisen vuosikymmenen aikana kuin se sitoi, tutkijat raportoivat Nature Climate Change -lehdessä. Asiasta uutisoi muun muassa Science Alert -verkkolehti.
Neil Palmer / CIAT / Flickr.com
Brasilian sademetsästä on tulossa hiilidioksidin lähde hiilen sitomisen sijaan.

Tutkijoiden mukaan ihmiskunta ei voi enää luottaa siihen, että maailman suurin trooppinen sademetsä auttaa ihmisten aiheuttaman hiilidioksidin sitomisessa.

Vuosien 2010 ja 2019 välillä Amazonin allas vapautti ilmakehään 16,6, miljardia tonnia hiilidioksidia, kun samana aikana se sitoi vain 13,9 miljardia tonnia. Tutkimuksessa vertailtiin metsän kasvun myötä sitoutuneen ja varastoituneen hiilidioksidin määrää ilmakehään vapautuneeseen hiilidioksidin määrään, kun sademetsää on poltettu tai sitä on tuhoutunut.

"Puoliksi odotimme tällaista tutkimustulosta, mutta nyt meillä on ensimmäistä kertaa lukuja, jotka todistavat asian", kertoi lehdelle Jean-Pierre Wigneron, Ranskan kansallisen maataloustutkimusinstituutin (INRA) tutkija.

"Emme tiedä, missä vaiheessa tämä voi muuttua peruuttamattomaksi", hän kertoi julkaisun mukaan Agence France-Pressen haastattelussa.

Tutkimus osoitti myös, että metsäkato nelinkertaistui vuonna 2019 edellisiin vuosiin verrattuna noin miljoonasta hehtaarista (2,5 miljoonaa eekkeriä) 3,9 miljoonaan hehtaariin, mikä on Alankomaiden kokoinen alue, kirjoittaa Science Alert.

"Brasiliassa hallituksen vaihtumisen jälkeen vuonna 2019 ympäristönsuojelupolitiikan soveltaminen väheni jyrkästi", INRA totesi lausunnossaan. Science Alert mainitsee, että Brasilian presidentti Jair Bolsonaro vannoi virkavalansa 1.1.2019.

Maaekosysteemit maailmanlaajuisesti ovat olleet ratkaisevia liittolaisia, kun maailma kamppailee hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi. Jutun mukaan hiilidioksidipäästöt ylittivät 40 miljardia tonnia vuonna 2019. Viimeisen puolen vuosisadan aikana kasvit ja maaperä ovat jatkuvasti imeneet noin 30 prosenttia näistä päästöistä, vaikka ne ovat kasvaneet 50 prosenttia saman ajanjakson aikana. Science Alert kertoo, että myös valtameret ovat auttaneet, sitoen yli 20 prosenttia.

Amazonin allas sisältää noin puolet maailman trooppisista sademetsistä, jotka imevät ja varastoivat tehokkaammin hiiltä kuin muut metsät. Jos alue muuttuisi lopullisesti hiilinielun sijaan hiilidioksidin nettolähteeksi, ilmastokriisin ratkaiseminen olisi paljon vaikeampaa, lehti kirjoittaa.

Science Alertin alkuperäinen juttu

Muokattu 5.5.2021: Lisätty linkki alkuperäiseen juttuun

Lue lisää

Soija uhkaa sademetsiä

Sademetsää hävisi viime vuonna Sveitsin pinta-alan verran – epäedullista kärkipaikkaa pitää Brasilia

Brasilian maatalouden suurin ongelma on valtion politiikka

Metsäkato etenee villeimmin Kanadassa