Ympäristö

Aktiivihiiltä voidaan valmistaa Ilomantsissa myös puusta, jolloin turvetta tarvittaisiin vähemmän – pajun kasvatuskokeet käynnissä

Kolme neljäsosaa aktiivihiililaitoksen nielemästä turpeesta poltetaan energiaksi ja vain noin neljännes sitoutuu tuotteeseen.
Tero Pajukallio
Jaakko Myllymäen mukaan aktiivihiilelle on suuri kysyntä maailmalla.

Asfalttikentällä sijaitseva uudenkiiltävä rakennus on ristiin rastiin kulkevien putkien peitossa. Tehtaan syövereistä on puskenut aktiivihiiltä täydellä teholla vasta muutaman viikon ajan. Säkitettävä tuote näyttää pieniltä mustilta pillereiltä.

Aktiivihiiltä käytetään erilaisissa puhdistuslaitteissa, prosesseissa ja lääketeollisuudessa. Neovan (entinen Vapo) aktiivihiilituotannosta vastaava johtaja Jaakko Myllymäki kertoo, että maailmalla aktiivihiiltä valmistetaan yleisesti kivi- ja ruskohiilestä.

Ilomantsissa aktiivihiiltä valmistetaan osin myös puusta, jonka osuus mahdollisesti lisääntyy. Joensuun yliopiston kanssa on käynnissä tutkimus, voidaanko pajua kasvattaa aktiivihiilen raaka-aineeksi.

Myllymäen mukaan turpeen käyttöä puoltaa sen saanti läheltä ja hyvät ominaisuudet.

Kolme neljäsosaa aktiivihiililaitoksen nielemästä turpeesta poltetaan energiaksi ja vain noin neljännes sitoutuu tuotteeseen.

25 miljoonan euron liikevaihdolla pyörivä tehdas tuottaa aktiivihiiltä 5 000 tonnia vuodessa ja samalla syntyy kaukolämpöä. Tarkoitus on rakentaa viereen vielä toinen samankokoinen linjasto, jolloin kokonaisuus työllistäisi noin sata henkeä.

Myllymäen mukaan aktiivihiilelle on suuri kysyntä maailmalla. Köyhemmillä mailla ei ole toistaiseksi varaa esimerkiksi puhdistaa juomavesiä sillä.

Lue myös:

Yli 11 000 hehtaarin turpeennostovaraukset herättävät huolta Pohjois-Karjalassa – aktiivihiilitehdas ilmoittaa tarvitsevansa 1 100 hehtaaria

Tero Pajukallio
Jos Neovan aktiivihiilitehtaan yhteyteen rakennetaan toinenkin linjasto, tehdas tarvitsee turpeennostoon noin 1100 hehtaaria soita. Pelkästään turvetta käyttämällä jyrsinturvetta tarvittaisiin 140 000 tonnia.
Lue lisää

Ilomantsin viljojen kuivaukseen riittää yksi kuivuri – Iivo-perinneruis antoi kohtuullisen sadon Joonas Potkoselle

Veistäjätaiturit kohtasivat Ilomantsissa: Voittajateos on karhumainen kannanotto ilmastonmuutokseen ja pakolaisuuteen

Ilomantsi yllätti iloisesti

Koronatilanne huomioidaan Ilomantsin Karhufestivaaleilla – Veistopaikat ovat jo yksistään moottorisahan käytön turvallisuuden takia useiden metrien päässä yleisöstä