Ympäristö

Suomen Luonto -lehti valitsi vuoden turhakkeeksi liian lihankulutuksen

Suomalaisten lihankulutus on kasvanut lähes 40 prosenttia viidessä vuosikymmenessä.
Marja Seppala
Syöpäjärjestöt suosittelevat syömään lihatuotteita korkeintaan puoli kiloa viikossa, mutta noin 80 prosenttia miehistä ja neljännes naisista ylittää suositukset.

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2021 turhakkeeksi liiallisen lihankulutuksen. Valinnalla lehti haluaa korostaa runsaan lihansyönnin haittoja, kuten ilmastopäästöjä ja terveysongelmia.

Suomalaisten lihankulutus on kasvanut lähes 40 prosenttia viidessä vuosikymmenessä.

"Ruokailutottumuksemme ovat vahingollisia luonnolle, ilmastolle, terveydelle ja tuotantoeläinten hyvinvoinnille, mutta tavat istuvat tiukassa. Vaihtoehtoja lihalle löytyy kokeiltavaksi, mutta niiden korkea hinta hillitsee kysyntää. Kansalliset ja EU:n maataloustuet näkyvät lihatuotteiden edullisina hintoina", Suomen luonnonsuojeluliiton kustantama Suomen Luonto perustelee valintaansa tiedotteessa.

Syöpäjärjestöt suosittelevat syömään lihatuotteita korkeintaan puoli kiloa viikossa, mutta noin 80 prosenttia miehistä ja neljännes naisista ylittää suositukset.

"Karjan kasvatuksen seurauksena tuprahtelee ilmakehään miljoonia tonneja kasvihuonekaasuja joka vuosi. Eläinten ruuansulatuksen ja lannan lisäksi kaasuja karkaa muun muassa karjan rehun saantiin varatusta viljelysmaasta. Karjatalous kuormittaa omalta osaltaan myös vesistöjä. Laiduntava nauta voi kuitenkin olla arvokas luonnon monimuotoisuuden hoitaja, joskin tuotannon tehostuessa laidunnus on vähentynyt", Suomen Luonto kirjoittaa.

Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia päivitetään parhaillaan. Tulevissa suosituksissa ympäristön ahdinko otetaan tarkemmin huomioon. Näiden suositusten perusteella laaditaan kansalliset suositukset, jotka puolestaan vaikuttavat julkisen tuen piirissä oleviin ruokaloihin.

Terveellisiä ekotekoja lautasella ovat muun muassa kasvipohjaiset, vastuullisesti tuotetut proteiinit sekä luonnonvesistä nostettu särkikala.

Vuoden turhake valittiin lukijoiden ehdotusten joukosta 22. kerran. Katso jutun lopussa olevasta faktalaatikosta, mille tuotteille kyseenalainen kunnia on kapsahtanut aiempina vuosina.

Vuoden turhakkeet

  • 2020 kertakäyttögrilli
  • 2019 korjauskelvoton elektroniikka
  • 2018 pikamuoti
  • 2017 fleecekangas
  • 2016 muovikassi
  • 2015 muovinen kananmunakotelo
  • 2014 hyönteisansa
  • 2013 hajustettu roskapussi
  • 2012 automaattinen saippua-annostelija
  • 2011 huuhtohylsy
  • 2010 turkis
  • 2009 ilotulite
  • 2008 pantiton pullo
  • 2007 mönkijä
  • 2006 tuplapuhelinluettelot
  • 2005 kaupunkimaasturi
  • 2004 juotava jogurtti -minipakkaukset
  • 2003 hampurilaisaterian kylkiäinen
  • 2002 ulkomainen pullovesi
  • 2001 vaipankätkijä
  • 2000 lehtipuhallin
Lue lisää

"Olemme monen mielestä pahiksia, mutta on ekoteko olla karjatila" – Ruoka Akatemiassa otettiin kantaa lihansyöntiin

Yllättävä tutkimustulos: Turvemaiden käyttöön vaikuttaminen toisi Suomessa merkittävästi suuremmat ilmastohyödyt kuin lihan- ja maidonkulutuksen radikaali pudottaminen

Yle uutiset: Lahden kaupunginjohtaja ei aio edistää lihakieltoa kaupungin tilaisuuksissa

Unohtuuko ilmastotavoitteissa ruuan ravintosisältö?