Ympäristö

Vesihygienia vaarassa maakunnissa – vesilaboratorioiden määrä vähentynyt dramaattisesti

Nykyään maakunnissa toimii enää alle 10 eri omistajan vesilaboratoriota.
Hanne Manelius
Uimahallien ja vesiosuuskuntien veden laatua on valvottava säännöllisesti.

Vesianalytiikkaa tuottavat laboratoriot vähenevät maakunnista. Aikaisemmin kunnalliset elintarvikelaboratoriot olivat tärkeässä roolissa varmistaessaan maaseudulla toimivien pienten uimahallien ja vesiosuuskuntien veden hygieenisen laadun.

Vuonna 1995 kunnallisia laboratorioita oli 56, vuonna 2007 enää parisenkymmentä. Nykyään maakunnissa toimii alle 10 eri omistajan vesilaboratoriota. Toimitusjohtaja Simo Heininen vesienhuoltoalalla toimivasta Suomen Puhdasvesi Yhtiöistä arvioi, että vesinäytteiden hinnat ovat vaarassa kohota kohtuuttomasti kilpailun vähetessä.

Vesilaboratoriot ovat olleet hyvää kauppatavaraa suurille toimijoille. Laboratorioita on ostettu, myyty, sulautettu ja toimintaa on ”tehostettu” sulkemalla maaseudun pieniä näytteiden vastaanottopisteitä.

Tamperekin sai kokea huhtikuussa tulleensa luokitelluksi pieneksi maaseutukyläksi, kun monikansallinen laboratoriokonserni sulki Tampereelta näytteiden vastaanottopisteen.

Heininen kertoo, että tietyt vesinäytteet tulee saada laboratorioon analysoitavaksi alle tunnin kuluessa näytteen ottamisesta.

"Nyt tietyissä maakunnissa vesihygienia saattaa vaarantua, jos maakunnalliset vesianalytiikkapalvelut vähenevät entisestään."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vesiosuuskunnan pyörittämiseen talkoilla liittyy riskejä – osuuskunnan ensimmäiset 20 vuotta voivat olla hyvinkin leppoisat

Valtimo ja Nurmes perustavat yhteisen vesihuoltoyhtiön – vesiosuuskunnat erittäin kiinnostuneita liittymään yhtiöön

Uimahallimummojen lempeän katseen alla