Irti olleet koirat aiheuttivat inarilaisella porotilalla tuhansien eurojen vahingot - Paliskuntain yhdistys: "Ihmisen on vaikea ymmärtää koiran olevan petoeläin" - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Irti olleet koirat aiheuttivat inarilaisella porotilalla tuhansien eurojen vahingot - Paliskuntain yhdistys: "Ihmisen on vaikea ymmärtää koiran olevan petoeläin"

Paliskuntain yhdistyksen mukaan koirat saatiin kiinni itse teosta eikä sudella ollut vahingon kanssa mitään tekemistä. "Pitäkää nyt hyvät ihmiset ne koirat kiinni", yhdistys vetoaa.
Paliskuntain yhdistys
Inarilaisella porotilalla pitkäperjantain aamu alkoi lohduttomissa merkeissä. Irti olleet koirat olivat vahingoittaneet kymmeniä poroja, joista neljä kuoli.

Pitkäperjantain aamu alkoi inarilaisella porotilalla synkissä merkeissä. Irti olleet koirat olivat käyneet porojen kimppuun ja aiheuttaneet tuhansien eurojen vahingot.

"Tekijä ja kaksi koiraa on saatu kiinni, asia virkavallan tiedossa", Paliskuntain yhdistys kirjoitti eilen perjantaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessä.

Loukkaantuneita poroja on noin 30, joista neljä kuolleita.

"Tuhot ovat suuret taloudellisesti, poroparkojen kärsimyksestä puhumattakaan. Pitäkää nyt hyvät ihmiset ne koirat kiinni", yhdistys muistuttaa.

Koirien kiinnipitoaika alkaa maaliskuun 1. päivä ja jatkuu elokuun 19. saakka.

Jos koiraa pitää vapaana tuona aikana vastoin järjestyslakia, ovat koiran aiheuttamat vahingot omistajan vastuulla.

Facebook-päivityksen kommenttien perusteella moni ei uskonut, että porovahingoista olisi vastuussa koira eikä susi.

Paliskuntain yhdistyksen mukaan koirat saatiin kiinni itse teosta eikä asiasta ole epäselvyyttä.

"Tässä vahingossa ei tosiaan ole sudella osaa eikä arpaa. Jokainen koira on petoeläin. Lähes jokainen tällaiseen tilanteeseen joutunut koiranomistaja on vilpittömän yllättynyt siitä, että oma koira tehnyt näin. Se on tämän ongelman ydin, että luullaan oman koiran käyttäytymisen olevan uskon asia. Se ei ole. Ongelma on juuri se, että ihmisen on vaikea ymmärtää koiran olevan petoeläin", yhdistys vetoaa.

Paliskuntain yhdistys ei halua nostaa esiin vahinkoja aiheuttaneiden koirien rotuja.

"Koirat olivat ihan tavanomaista ja yleistä rotua. Monenrotuiset koirat saavat aikaan vastaavaa. Mikä tahansa isompi koira voi toimia näin", yhdistys kirjoittaa.

Koiran ei välttämättä tarvitse edes käydä poroon kiinni saadakseen vahinkoa aikaan.

"Viimeisillään tiineenä laukotus riittää siihen, että vaatimet voivat luoda vasan. Jos porot ovat aidassa, riittää, että vauhkona juoksee aitaa päin ja niskat tai jalka on poikki. Näitä nähdään jatkuvasti. Tässä tapauksessa koirat olivat myös repineet poroja."

Juttua muokattu 11.4.2020 klo 13:10. Lisätty tieto kiinnipitoaikaa rikkovan omistajan korvausvastuusta.

Lue myös:

Lintujärjestö vetoaa lemmikinomistajiin: Älä päästä kissaa tai koiraa kulkemaan vapaana ulkona

Lue lisää

Suurpedot aiheuttivat viime vuonna noin 7,5 miljoonan euron vahingot – korvausten maksaminen aloitetaan aikaistetusti jo huhtikuun alussa

Urosporot etsivät pian taas itselleen kumppania: Näin voit välttyä aggressiivisen poron hyökkäykseltä

Poronomistajat kiistävät väitteen porojen syöttämisestä pedoille – "yksittäiset henkilöt eivät ole suojanneet porojaan riittävästi"

MMM esittää: Susien tappamista koirista maksettaisiin aina täysimääräinen korvaus