MTK patistaa naakkajahtiin – tavoitteena hätistää naakat maatilojen läheisyydestä - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

MTK patistaa naakkajahtiin – tavoitteena hätistää naakat maatilojen läheisyydestä

Naakkojen aiheuttamia vahinkoja pyritään ehkäisemään paikallisyhteistyössä metsästäjien kanssa.
Johannes Tervo
Naakkakannan suuren kasvun myötä niiden aiheuttamien tuhojen määrä on kasvanut. Linnun pesimäaikainen rauhoitus päättyy 1.8.

Suomen naakkakanta on yli kolminkertaistunut 1990-luvun puolenvälin jälkeen. "Kuluneena satokautena on tullut paljon yhteydenottoja suurista naakkaparvista, alueilta joilla naakkoja ei ole ennen nähty", MTK Etelä-Pohjanmaan kenttäpäällikkö Ari Perälä sanoo.

Tilojen läheisyyteen kesyyntyvät naakkaparvet aiheuttavat paljon ongelmia. Lintujen uloste sotkee tuotantotilat ja pilaa rehun. Ulosteeseen liittyy myös salmonellariski, joka vaarantaa elintarviketurvallisuuden.

Naakat nokkivat ilmatiiviiksi tarkoitettuja rehuaumojen ja -paalien suojamuoveja hajalle, minkä seurauksena rehu pilaantuu. Taloudellisen tappion lisäksi suurten rehuerien pilaantuminen voi johtaa tiloilla myös rehupulaan.

Naakkavahinkoja ei ole korvattu viljelijöille lajin siirryttyä pesimäajan ulkopuolella metsästettäväksi rauhoittamattomaksi lajiksi vuonna 2018.

Vahinkojen pienentämiseksi Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien MTK-liitot kannustavat jäseniään naakkajahtiin 1.8. Tarkoitus on karkottaa naakat tilakeskusten läheisyydestä, MTK kertoo tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan viljelijät etsivät aktiivisesti keinoja naakkatuhojen ehkäisemiseksi. "Esimerkiksi piippuihin pesiminen pystytään ehkäisemään mekaanisesti verkoilla", Perälä kertoo.

Naakkaparven mukanaan tuoman tautiriskin ja rehutuhojen ehkäisemiseksi tarvitaan kuitenkin myös kannansääntelyllistä metsästystä, MTK:n tiedotteessa todetaan.

Perälän mukaan metsästyksellä on myös tärkeä pelotevaikutus. "Naakka on älykäs lintu, yksi laukaus tilakeskuksen lähettyvillä voi karkottaa parven pitkäksi aikaa, ja poistaa ongelmat. Metsästyksen suurin teho siis perustuu lintujen karkottamiseen ongelma-alueilta, ei suuren lintumäärän pyytämiseen."

Naakkajahti toteutetaan yhteistyössä paikallisten metsästäjien kanssa. "Harvalla viljelijällä on käytössä omia aseita. Yhteistyö mahdollistaa kaluston ja ammattitaidon omaavien metsästäjien toimimisen alueilla joilla naakkavahingot ovat pahimpia", Perälä kertoo järjestelyn taustoista.

Lue lisää

MTK:n naakkajahti alkoi eilen – Siikaisten jahdissa heti onnettomuus

Marttila luottaa siihen, että viljelijät ymmärtävät ilmastotoimien tärkeyden – "turvemaiden osalta pitää uskaltaa tarttua härkää sarvista"

EU:n turverahaston kutistuminen kolmannekseen hankaloittaa turpeen poltosta luopumista – Suomen osuus auki

Marttila EU:n budjettisovusta: "Rima väpättää mutta jäi telineeseen"