Erä

Yli 47 000 pyyntilupaa käytettävissä – täysimittainen hirvijahti alkaa tänään

Hirvikanta on pienentynyt viime vuosina. Hieman alle puolella hirvitalousalueista tavoitteiden saavuttaminen edellyttää edelleen kannan pienentämistä.
Johanna Kokkola
Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Tänään lauantaina alkaa varsinainen hirvenmetsästys, kun syyskuun alussa alkaneen vahtimismetsästyksen lisäksi sallitaan myös muut metsästysmuodot.

Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella hirvenmetsästys jatkuu kiimarauhoituksen päätyttyä. Valkohäntäpeurojen metsästys on jo täydessä vauhdissa, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä yli 47 000 hirven ja yli 63 000 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan hirvikanta pienentyi viime kauden metsästyksellä noin 8,5 prosenttia ja oli metsästyskauden jälkeen noin 87 200 hirveä.

Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 68 000–85 000 yksilön talvikantaan. Syksyn metsästyskausi on viimeinen kuluvasta kolmivuotisesta kaudesta, jolle jokainen hirvitalousalue on asettanut hirvikannan koolle tiheystavoitteen.

"Hirvikanta on pienentynyt viime vuosina. Hieman alle puolella hirvitalousalueista tavoitteiden saavuttaminen edellyttää edelleen kannan pienentämistä", riistapäällikkö Antti Impola Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella hirvenmetsästyksen ensimmäinen jakso alkoi syyskuun alussa ja päättyi 21. päivä alkaneeseen kiimarauhoitukseen.

Ensimmäisen jakson aikana saalista kertyi hieman yli 3 000 hirveä, mikä on noin 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Hirvijahti jatkuu täysimittaisena vuodenvaihteeseen saakka, minkä jälkeen hirveä saa metsästää ilman koiraa tammikuun 15. päivään saakka.

Valkohäntäpeuran metsästys on ollut sallittua vahtimalla syyskuun alusta lähtien ja täysimittaisesti syyskuun viimeisestä lauantaista lähtien. Metsästyksen tavoitteena on pienentää Etelä- ja Lounais-Suomen runsasta valkohäntäpeurakantaa.

"Peurakolareiden vähentämiseksi peurojen metsästystä suositellaan painotettavan alkusyksyyn, jotta eläimiä olisi liikenteessä vähemmän loppusyksyllä. Näin saadaan hyödynnettyä myös koko metsästyskausi tehokkaasti", Impola sanoo.

Niin sanotulla vahtimismetsästyskaudella syyskuussa saaliiksi saatiin noin 6 500 valkohäntäpeuraa, mikä on noin 14 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana aikana.

Valkohäntäpeuran metsästys jatkuu täysimittaisena tammikuun loppuun. Ilman koiraa valkohäntäpeuraa saa metsästää helmikuun 15. päivään saakka.

Lue lisää aiheesta:

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa

Tänä syksynä ei kokoonnuta kaadolle – lauantaina alkaa hirvijahti, Metsästäjäliitto ohjeistaa jakamaan isot jahtiporukat pienryhmiin koronan takia

"Koiramiestä ei pitäisi jättää haukulle yksin metsään", riistapomo neuvoo – susilauma koitui hirvikoiran kohtaloksi Haapajärvellä, kertoo Keskipohjanmaa

Aarre: Sudet on otettava huomioon hirvijahdissa Kiihtelysvaarassa – ”Jos susia nähdään, ammutaan merkkilaukaus”

Lue lisää

Metsänomistajat hakivat entistä vähemmän korvauksia hirvituhoista

Kerro mielipiteesi alueesi hirvi- ja valkohäntäpeuratilanteesta – vastaa MTK:n ja SLC:n kyselyyn, vastausaika päättyy huomenna maanantaina

Video: Hirvien selviytymiskamppailu hyisessä vedessä oli kohtalokas vasalle – näin avautui pelastava väylä kolmelle eläimelle

Hirvijahtien saalis jäi edelliskautta pienemmäksi suuressa osassa maata – myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin 80 prosenttia