Erä

Tänä syksynä ei kokoonnuta kaadolle – lauantaina alkaa hirvijahti, Metsästäjäliitto ohjeistaa jakamaan isot jahtiporukat pienryhmiin koronan takia

Metsästysseurueiden kannattaa sopia erillisistä saaliinnouto- ja käsittelyryhmistä, joihin ei kuulu riskiryhmäläisiä.
Johanna Kokkola
Metsästysseurueiden kannattaa sopia erillisistä saaliinnouto- ja käsittelyryhmistä, joihin ei kuulu riskiryhmäläisiä.

Hirvenmetsästys alkaa lauantaina koko maassa täydellä teholla. Yhteisjahtien järjestäminen onnistuu ilman, että kokoonnutaan suurella joukolla yhteen, muistuttaa Suomen Metsästäjäliitto ohjeistuksessaan.

"Passissa olemiseen ei liity kontaktiriskiä."

Jahtiporukat, joihin kuuluu paljon metsästäjiä, jaetaan pienryhmiin, jotka kokoontuvat eri sijainneissa, todetaan liiton ohjeistuksessa. Jokaiselle pienryhmälle nimetään oma ryhmänvetäjä, jonka olisi hyvä olla riistanhoitoyhdistykselle ilmoitettu metsästyksenjohtaja.

Metsästyksenjohtaja sopii yhdessä ryhmänvetäjien kanssa päivän jahdin kulusta mielellään etänä, esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse. Turvaetäisyydet on syytä huomioida, jos johtajat kokoontuvat samaan paikkaan.

Kun pienryhmä kokoontuu, pidetään huolta turvaväleistä. Jahtipäivän päätteeksi ei kokoonnuta yhteen, vaan pienryhmien johtajat kertovat metsästyksenjohtajan ohjeet seuraavaa jahtia varten.

Myös nuotiolla tulistelu ja käskynjaot hoidetaan pienryhmissä ulkona turvaetäisyydet huomioiden, Metsästäjäliitto opastaa.

Kaadon jälkeen ampuja odottaa normaaliin tapaan metsästyksenjohtajan tai ryhmänvetäjän ohjeita ja toimii niiden mukaan esimerkiksi lopetuslaukauksen osalta. Mutta kaadolle ei tänä syksynä kokoonnuta.

Ampuja ei myöskään osallistu saaliin käsittelyyn, ellei pysty hoitamaan sitä itsenäisesti. Hän palaa passipaikalle kaadon jälkeen tai ohjeistettuun paikkaan.

Hirvieläimiä metsästävien seurueiden kannattaa sopia erillisestä saaliinnoutoryhmästä, johon ei kuulu riskiryhmäläisiä. Ryhmä hoitaa saaliinkäsittelyn suolistuksesta ruhojen käsittelyyn, mieluiten kylmiölle asti.

Toinen vaihtoehto on, että kukin pienryhmä hoitaa itse omat kaatonsa metsästä pois, kuitenkin niin, että riskiryhmäläiset eivät osallistu.

Jos kaatoa halutaan päivän päätteeksi juhlistaa kaatoryypyllä, jokaisella on oltava oma snapsilasi, johon yksi henkilö kaataa kaatojuomaa. Pullo ei kierrä kädestä käteen, eikä varsinkaan huulilta huulille.

Saaliin käsittelytiloissa pitää muistaa noudattaa hyvää elintarvikehygieniaa, mutta myös hyvää hygieniaa ihmisten välillä. Tiloista on löydyttävä suojakäsineitä ja maskeja.

Tilojen tarkka pesu edistää myös sekä elintarvikehygieniaa että ihmisten välisten taudinaiheuttajien siirtymistä esimerkiksi pinnoilta ihmisestä toiseen.

Vain pieni ryhmä terveitä, ei riskiryhmään kuuluvia, henkilöitä käsittelee saaliseläimiä ja lihoja suojakäsineet koko ajan käsissä. Lihankäsittelytiloissa ei saa rampata väkeä, ulkopuoliset eivät tule seuraamaan lihanleikkuuta tai -jakoa.

Riskiryhmäläisille lihat jaetaan suoraan kotiin tai autoon suojakäsineet kädessä. Myös muille kuin riskiryhmäläisille on suositeltavaa jakaa lihaerät suoraan autoon. Jos lihanjako ei näin onnistu, on syytä sopia noutoajoista.

Jos lihoja saa tulla hakemaan omia aikojaan, on ihmisiä syytä ohjeistaa käyttämään suojakäsineitä ja käsidesiä. Käsidesiä on oltava tarjolla ja jonkun olisi hyvä desinfioida kosketuspintoja.

Lue lisää:

Hirvipeijaiset parempi jättää väliin – Metsästäjäliitto ja MTK kehottavat metsästysseuroja perumaan tai siirtämään peijaisia koronapandemian takia

Lue lisää

Hirvijahtien saalis jäi edelliskautta pienemmäksi suuressa osassa maata – myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin 80 prosenttia

Hirviseurueeseen pääsyn vaatimukseksi asetettiin suoritettu asevelvollisuus – sääntö on tasa-arvolain vastainen, joten hirvenpyyntilupa valtion maille jäi saamatta

Koirien käyttö tammikuun hirvijahdissa halutaan sallia – ministeriö esittää merihanhille saalisilmoitusvelvollisuutta

Sudet ovat tappaneet tai vahingoittaneet ainakin 20 koiraa – hirviporukat odottavat kuumeisesti lunta maahan