MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Erä

Metsästäjä ampui koiransa kimppuun hyökänneen suden Kuhmossa – poliisi käynnisti esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos

6–8 suden lauma raateli koiran niin pahasti, että se kuoli vammoihinsa.
Jukka Pasonen
Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta.

Metsästäjä ampui Kuhmossa lauantaina koiransa kimppuun hyökänneen suden, tiedottaa Oulun poliisi.

Poliisi kertoo käynnistäneensä tapauksesta esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lain mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta.

Omistaja oli tullut koiransa luokse ja nähnyt 6–8 suden raatelevan tätä. Hän ampui yhden varoituslaukauksen tuloksetta.

Tämän jälkeen hän ampui susia kohti, jolloin yksi niistä sai osuman ja kuoli. Muut sudet pakenivat paikalta. Koira kuoli saamiinsa raateluvammoihin.

Poliisin pitää esitutkinnassa muun muassa selvittää, onko vaara ollut välitön ja pakottava sekä onko tehty teko, esimerkiksi ampuminen, ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen.

Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan. Poliisi esitutkintaviranomaisena ei voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

Kuollut susi on poliisi hallussa ja se toimitetaan Luonnonvarakeskus Luken tutkittavaksi

Lue lisää

Suden DNA-näytekeräys alkaa viikonloppuna – keräys laajenee kaikkien susilaumojen ja -parien reviireille

Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötä susiasioissa – tavoitteena muun muassa yhtenäistää kannanseurantamenetelmiä

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Video: Maanviljelijän susihavainto sai ikävän käänteen: "Kissa lähti"