Erä

Video: Kolmijalkainen susi tallentui broileritilan valvontakameraan Huittisissa – "Aikamoinen yllätys!"

Susista oli tehty havainto myös päiväsaikaan. Isäntä Ari Mahlamäki vetoaa kaatolupien puolesta, sillä ilvestenkin kannat ovat kasvussa.

Huittislaisella broileritilalla tehtiin viime viikolla erikoinen havainto: kolmijalkainen susi.

Eläin ja sen nelijalkainen kaveri olivat tallentuneet valvontakameraan, jota alettiin tutkia lähiseudun asukkaan vinkistä.

"Hän kyseli, onko meillä näkynyt susia, kun hän oli nähnyt viime viikon sunnuntaina tiellä sudenkaltaisen eläimen jolkottelemassa meidän suuntaan", kertoo Sammun kylässä broilereita kasvattava Ari Mahlamäki.

"Havainto oli tehty parinsadan metrin päässä eläimistä ja hyvinkin epävarma, mutta kun poikamme Kalle alkoi maanantaina katsoa tallentavien valvontakameroiden kuvia, siellä näkyi susia. Aikamoinen yllätys!"

Sudet tallentuivat kameraan viime viikolla perjantaina 29. tammikuuta aamuyöllä kello neljä. Videolla näkyy, kuinka sudet painelevat pitkin tietä, pihan poikki ja puhtaalla hangella, johon jää kahdet erilaiset suden jäljet. Toisella sudella kun on vain kolme jalkaa.

Susiparista oli myös tehty havaintoja Huittisten Vesiniityllä torstai-iltana.

Mahlamäen mukaan kolmijalkaisesta sudesta oli tehty noin 15 kilometrin päässä havaintoja jo ennen joulua. Syytä jalattomuuteen ei tiedetä.

Mahlamäki kertoo ihmetelleensä suurehkoja tassunjälkiä aiemminkin ja myös viime viikolla, mutta päälle satanut lumi hautasi ajatukset. Kaikkina talvina lunta ja jälkiä ei edes ole, joten petoja on voinut pyöriä pihalla aiemminkin.

"Mistä sen tietää? Nämäkin löytyivät nyt sattumalta. Ja kun omallakin väellä on koiria, emme ole äkkiseltään ymmärtäneet yhdistää jälkiä susiin. Oma suoranainen susihavaintomme on jo noin kymmenen vuoden takaa pihapiiristämme."

Mahlamäki on tehnyt susihavainnostaan ilmoituksen suurpetoyhdysmiehelle, joka on tarvittaessa yhteydessä poliisiin.

Turvallisuus huolettaa Mahlamäkeä nyt uudella tavalla. Broilerihallin ovet ovat lukossa, joten tuotantoeläimille ei ole uhkaa susista. Perheen koirille sen sijaan voi olla, vaikka ne ovatkin öisin sisällä.

"Monilla perheillä on pihoilla koiria, jotka eivät osaa pelätä. Olivatkohan nämäkin sudet helpomman ruuan perään, kun hakeutuvat asutuksen lähelle ja pihapiiriin?"

Seudulla on susien lisäksi taltioitunut metsästäjien riistakameroihin ilveksiä. Niillä on useita pentueita, mutta vain yksi kaatolupa, Mahlamäki kertoo.

"Näen pedot isona uhkana, kun kannat kasvavat. Sitäkö odotetaan, että joku kaunis päivä käy vahinko ja ilves tai susi vie kotieläimen tai nappaa kiinni koululaiseen?" Mahlamäki kysyy.

"Pitää ymmärtää, että metsästyksen tarkoitus on pitää kannat kurissa. Kaatolupia pitäisi myöntää enemmän, sillä hetken päästä täällä eletään sellaisessa eläintarhassa, ettei sitä moni ehkä ymmärräkään", hän vetoaa.

Lue lisää

Video: Komea ilves yllätti poseeraamalla keskellä päivää riistakameralle

Susi piinaa ravihevosia Limingassa – ”Kyllä peto nyt turhan lähelle tulee”

Kolmijalkaisen suden juoksu loppui Punkalaitumella

Vuosaari-lehti: Saalistiko susi metsäkauriin helsinkiläisellä hiihtoladulla? Todennäköisesti, vastaa asiantuntija