Erä

Rasvainen supikoira kiinnostaa ahmaa ravintona – levittäytyvän ahmakannan odotetaan leikkaavan supikoirien määrää

Kuvaushaaskoilla ahmat eivät huoli poronruhoja, jos sikaa on saatavilla, eikä hevonenkaan maistu.
Ola Jennersten / TT / Lehtikuva
Ahma on levittäytynyt etelämmäksi perinteisiltä Itä- ja Pohjois-Suomen elinalueiltaan. Kuvituskuva.

Ahma on huomattu tehokkaaksi supikoirien vähentäjäksi ahman perinteisillä poronhoitoalueen ulkopuolisilla asuinalueilla Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Supikoirat ovat ehtyneet maakunnista paitsi metsästyksen, myös ahman runsastumisen myötä viime vuosina.

Tämän ovat todenneet ahman elintapoihin ja ravinnonkäyttöön perehtyneet kajaanilaiset luontoharrastajat ja metsästäjät Ilmo Juntunen ja Tapio Lappalainen, jotka ovat erikoistuneet kuvaamaan suomalaisista suurpedoista etenkin ahmoja.

Miehillä on Kainuussa viisi ympärivuotista kuvaushaaskaa, joissa vierailee säännöllisesti 15 ahmaa.

Juntusen mukaan poronhoitoalueen ulkopuolella asuvat ahmanaaraat tekevät pesänsä mieluusti susireviireille, sillä ne käyttävät susilta jääneitä haaskoja pentujensa ravinnoksi keskitalvella.

”Poikasiaan hoitava naaras on pitkälti riippuvainen haaskoista, sillä se ei voi jättää poikasia pitkäksi aikaa ja ryhtyä metsästämään tuoretta evästä. Ahmauros ei osallistu ruuan hankintaan eikä poikasten hoitoon”, Juntunen kertoo.

Susilauma tappaa yhden hirven kokoisen eläimen kerran viikossa, joten haaskoista riittää murkinaa myös ahmoille.

”Yhteenottoja susien kanssa tulee, mutta ei kovin paljon. Sudet liikkuvat merkkaamassa reviiriään, eivätkä ne viivy samoilla haaskapaikoilla pitkään, ja toisaalta ahma pakenee susia puuhun.”

Miehet kertovat saaneensa selville todennäköisimmän syyn sille, miksi ahma on kiinnostunut erityisesti supikoirista. He ovat tarkkailleet ahmojen ravintotottumuksia poronhoitoalueen ulkopuolella 10 vuoden ajan.

Luontokuvaajan pitää hankkia ahmoille kaikkein maistuvimmat herkut, jotta ahmat saapuisivat kameran linssin eteen. Siksi ruokintapaikoilla käytetään houkutushaaskoina muun muassa poroa, hevosta ja sikaa, joista ahmat kelpuuttavat ravinnokseen erityisesti sian.

Yllättävää on, etteivät ahmat huoli poronruhoja, jos sikaa on saatavilla, eikä hevonenkaan maistu.

”Selityksenä tähän on, että ahma on erityisen mieltynyt rasvaan. Koska supikoira on rasvapallo, se on ahman ruokalistan kärkipäässä.”

On myös tutkijoiden tiedossa, että ahma on poronhoitoalueen ulkopuolella mieltynyt supikoiraan pääravintonsa metsäjäniksen ohella.

”On aivan ymmärrettävää, että rasvainen ravinto kiinnostaa ahmaa. Jos kuivempaa ravintoa on tarjolla, se ei ole samalla tavalla mieluista”, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Ilpo Kojola sanoo.

Supikoira on sopiva saaliseläin ahmalle. Se on pieni, vaaraton, liikkeiltään hidas ja runsaslukuinen.

Juntunen uskoo, että supikoirakanta leikkautuu ahman lisääntymisen ja supikoiran keskeisille asuinalueille leviämisen myötä ehkä jo lähimmän 10 vuoden aikana.

Juttua korjattu 2.7.2021 klo 8.53: Kuvateksti muutettu. Kuvan ahma on kuvituskuva.

Lue lisää

Yle uutiset: Susi iski lammastilalle Keuruulla – kyseessä luultavasti sama yksilö, joka on nähty alueella aiemminkin

Petoyhdyshenkilö: "Uusia susihavaintoja ei ole kertynyt" – Kalajoen seudulla susia havaittiin viimeksi noin kuukausi sitten, keväällä havaintoja karttui viikoittain

Sudet iskivät lammaslaumaan ankarasti viime kesänä: laitumelle vietiin yli 70 lammasta, kotiin saatiin 24 – Letolla laidunnetaan taas

Ahmakanta saattaa olla noin 600 yksilön suuruinen 10 vuoden päästä