LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Erä

Tällaiseen loukkuun loukkaantunutta karhuemoa yritetään houkutella sen auttamiseksi – "Tässä riittää koko työryhmälle kyllä haastetta"

Karhut ovat pysyneet alueella, jossa ihmisiä ei liiku.
Kai-Eerik Nyholm
Loukkaantunutta karhua yritetään houkutella loukkuun.

Pohjois-Karjalassa liikkuu edelleen kaksi loukkaantunutta naaraskarhua. Molemmilla on käpälässään pienpetojen pyytämiseen tarkoitetut raudat.

Toinen karhuista liikkuu Lieksassa. Toisella Joensuun Enon alueella oleskelevalla naaraskarhulla on mukanaan myös neljä viime talvena syntynyttä pentua.

Suunnitelmana on, että ainakin pienten pentujen kanssa liikkuva emo saataisiin houkuteltua metalliseen loukkuun, jotta se voidaan nukuttaa, poistaa raudat ja tutkia käpälän sekä koko jalan kunto.

"Tällä hetkellä tilanne on odottava. Seuraamme intensiivisesti, mistä tulee tuoreita havaintoja", sanoo riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholm Pohjois-Karjalan riistakeskuksesta.

Emo yritetään ensin houkutella käymään loukussa. Vasta jos karhu alkaa käydä sisällä, loukku viritetään. Houkuttimena käytetään ainakin aluksi teurasjätettä sekä koiranmuonaa.

"Emokarhu pentuineen on vaikeimpia yksiköitä loukulla pyydettäväksi. Emo on todella arka. Välttämättä se ei edes loukkuun mene. Tässä riittää koko työryhmälle kyllä haastetta", Nyholm sanoo.

Itä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan poliisissa suunnitellaan operaatiota emon rahoittamista ja nukuttamista varten. Poliisilla on tilanteessa apuna Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat, jotka suorittavat nukutuksen.

Kuitenkin myös poliisi on vielä epävarma, suostuuko karhu ylipäätään menemään loukkuun.

Niin Enon alueella liikkuvalla emolla kuin Lieksan naaraskarhullakin on poliisin tekemä päätös eläimen lopettamisesta. Tällä hetkellä odotetaan kuitenkin, onnistuuko karhuemon loukuttaminen ja auttaminen.

"Jos Lieksan tai Enon karhut aiheuttavat ihmisten hengelle tai terveydelle vaaraa esimerkiksi rakennetussa ympäristössä, joudutaan lopetuspäätökset tekemään saman tien. Kuitenkin toistaiseksi olemme rauhoittaneet myös Lieksan tilanteen, koska haluamme Enon operaatiosta kokemusta ensin", Pohjolainen sanoo.

Tähän mennessä karhut ovat pysyneet alueella, jossa ihmisiä ei ole. Poliisi julkaisi viime viikolla tiedotteen, että ihmiset välttäisivät aluetta, jossa karhut liikkuvat.

"Harva lähtee maastoon liikkumaan näillä helteillä. Jos sää viilenee, saattavat ihmiset lähteä esimerkiksi marjastamaan. Silloin ihminen voi törmätä pesueeseen. Tässä piilee vaara, sillä kyseessä on loukkaantunut emokarhu, joka suojelee viime kädessä pentuja."

"Tässä on todella paljon muuttuvia tekijöitä. Katsotaan, mihin päästään", Pohjolainen toteaa.

Lue myös:

Karhuemo raudoissa ja pennut lopetusuhan alla – jos pienpetorautaa ei saada poistettua ja pennuille hoitopaikkaa, uhkaa koko pesuetta kuolema

Loukkaantunut emäkarhu pentuineen liikkuu Joensuussa, voi olla ihmisille vaarallinen – myös kolme pentua saatetaan joutua lopettamaan, jos ei niille löydy sijoituspaikkaa

Lue lisää

Rajaseudun karhunpyynti ja suurriistakoirat ovat kuhmolaisen Jorma Kettusen esikoiskirjan pääosassa – "Ilman koiria metsästyksestä puuttuu jotain"

Eräpartion ja paikallisten kohtaamisissa eivät tunteet kuohu – rikosylikomisario toivoo, että SusiLife-hankkeen päättyminen vuonna 2025 ei päätä eräpartiotoimintaa

Pienpetoraudat jo neljännellä karhulla – metsästyksen hyväksyttävyys ei kestä tällaisia kesiä

Itä-Suomen poliisilla on tutkinnassa kaksi karhujahdissa tapahtunutta metsästysrikosta