Erä

Miksi poliisi epäilee metsästäjää törkeästä metsästysrikoksesta, kun tämä suojelee koiraansa ampumalla hyökkäävän suden?

Jokainen tilanne on arvioitava erikseen, myös ne, jotka näyttävät maallikon silmiin selviltä.
Markku Vuorikari
Susi voi olla niin keskittynyt koiraan ettei edes huomaa ihmistä. Silloin kannattaa huutaa tai lyödä käsiään yhteen ja pyrkiä pelottamaan eläin pois.

Tänään perjantaina aamupäivällä Lieksan Selkävaarassa ammuttiin karhunmetsästyksen yhteydessä metsästyskoiran kimppuun hyökännyt susi. Koira sai hyökkäyksessä vakavia vammoja.

Poliisi aloitti asiassa esitutkinnan ja suden ampunutta metsästäjää epäillään törkeästä metsästysrikoksesta.

Vastaava tapaus oli Nurmeksessa viime vuoden syyskuussa, jolloin metsästäjä oli laskenut koiransa jäniksenajoon. Lyhyen ajon jälkeen omistaja kuuli koiran ajoäänen muuttuneen ulinaksi ja vikinäksi.

Metsästäjä ampui haulikolla noin 20 metrin päästä yhden laukauksen susien yli, mutta tuloksetta. Seuraavaksi metsästäjä ampui yhtä sutta kohti sillä seurauksella, että kaikki kolme sutta pakenivat paikalta.

Ammuttu susi kuoli. Myös tässä tapauksessa poliisi käynnisti asiasta esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos.

Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Vesa Pihajoki taustoitti vuoden 2018 haastattelussa, että virkamiehen on mahdotonta ohjeistaa aseenkäytöstä susihyökkäystilanteissa.

Pakkotilalainsäädännön lähtökohtana on, että omaisuuttaan saa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan lainsäädännön edellytykset täyttyvät.

Jokainen tilanne on kuitenkin arvioitava erikseen. Poliisi ei esitutkintaviranomaisena voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

Poliisin on siis tutkittava myös tapaukset, jotka maallikon silmiin ne näyttäisivät selviltä.

Esitutkinnassa on selvitettävä, onko aiheutunut vaara ollut välitön ja pakottava sekä se, onko tehty teko eli vaikkapa ampuminen ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen. Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan.

Mikäli syyttäjä päätyy syytteen nostamiseen, tuomioistuin lähtökohtaisesti arvioi, onko vastuuvapausperustetta eli pakkotilaa ollut olemassa. Myös syyttäjällä on syyteharkintaa tehdessään mahdollisuus arvioida, onko kyseessä ollut pakkotila ja tehdä syyttämättäjättämispäätös "ei rikosta" -perusteella.

Riistakeskus ohjeistaa, että ihmistä tai koiraa lähestyvää sutta on yrittävä karkottaa käyttämällä kovaa ääntä, käyttäytymällä pelottomasti ja tehden itsestään niin ison kuin mahdollista.

"Jos susi yrittää purra sinua tai koiraasi, sinun tulee huutaa, potkia ja lyödä niin paljon, kun voit", järjestön oppaassa ohjeistetaan.

Lue lisää:

Miten pitää toimia, jos susi hyökkää metsästyskoiran kimppuun? Näin virkamies vastaa

Kolme sutta raateli ajokoiraa tänään Nurmeksessa – koiranomistaja ampui yhden susista, nyt poliisi tutkii törkeää metsästysrikosta

Kun kohtaat suden

  • Ilmaise olevasi paikalla. Jos sinulla on mukana koira, susi voi olla niin keskittynyt koiraan, ettei huomaa ihmistä ennen kuin tämä huutaa tai lyö käsiään yhteen.
  • Kutsu vapaana oleva koira pois ja kytke se talutushihnaan. Mikäli koira ei tottele vaan menee sutta kohti, tulee koiraa ensisijaisesti houkutella takaisin eri tavoin.
  • Älä lähesty koiraa ja sutta kävellen tai juosten, on todennäköistä, että susi pakenee ja koira seuraa mukana kadoten näköpiiristä.
  • Poistu paikalta. Jatka matkaa, vaikka susi seuraisi. Jos susi tuntuu saavuttavan sinua, voit kääntyä ympäri ja huutaa tai karjaista, ottaa pari askelta sutta kohti, lyödä käsiäsi yhteen ja tehdä itsesi mahdollisimman suureksi.
  • Huuda, potki, lyö. Jos susi yrittää purra sinua tai koiraasi, sinun tulee huutaa, potkia ja lyödä niin paljon, kun voit.
  • Lähde: Riistakeskuksen opas
Lue lisää

Metsästäjäliitto tyrmistyi susikannan hallinnan umpikujasta – "Ensi talven metsästysluvista päätettävä ajoissa"

Suden kannanhoidollinen metsästys ei ala – hallinto-oikeudet kielsivät kaikkien poikkeuslupien täytäntöönpanon

IS: Turun hallinto-oikeus kielsi Someron Somerniemen kolmen suden metsästystä koskevan poikkeusluvan

Usean henkilön epäillään osallistuneen laittomaan susijahtiin Ilomantsissa vuoden 2020 lopulla – neljä vangittu törkeästä metsästysrikoksesta epäiltynä