Erä

Kolme sutta raateli ajokoiraa tänään Nurmeksessa – koiranomistaja ampui yhden susista, nyt poliisi tutkii törkeää metsästysrikosta

Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta.
Jukka Pasonen
Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta.

Nurmeslainen metsästäjä joutui tänään tiistaina hieman kello yhdeksän jälkeen ampumaan Tolvasenvaarassa Nurmeksessa suden, tiedottaa Itä-Suomen poliisi.

Tilanne käynnistyi, kun metsästäjä oli laskenut koiransa jäniksen hakuun noin puoli yhdeksältä. Koira oli hieman myöhemmin löytänyt jäniksen ja aloittanut ajon. Lyhyen ajon jälkeen, noin 200 metrin päästä metsästäjää, koiran ajoääni muuttui ulinaksi ja vikinäksi, selostetaan poliisin tiedotteessa.

Metsästäjä lähti juoksemaan koiraa kohti pitäen samalla huutamalla voimakasta ääntä. Päästyään koiransa luokse, metsästäjä havaitsi kolme sutta sen kimpussa.

Metsästäjä ampui haulikolla noin 20 metrin päästä yhden laukauksen susien yli, mutta tuloksetta. Sudet eivät karkottuneet paikalta, vaan olivat edelleen koiran kimpussa. Seuraavaksi metsästäjä ampui yhtä sutta kohti sillä seurauksella, että kaikki kolme sutta pakenivat paikalta.

Sudet aiheuttivat koiralle siinä määrin raatelu- ja puremavammoja, että metsästäjä toimitti koiran eläinlääkärille. Koiran vammat ovat takapäässä ja alustavien tietojen mukaan ne eivät ole hengenvaarallisia.

Poliisin paikkatutkinnassa löytyi kuollut aikuinen urossusi noin 25 metrin päästä tapahtumapaikasta. Kuolleella sudella on Luonnonvarakeskuksen (Luke) panta.

Koska pannan tiedot ovat kuluneet, vielä ei ole varmuutta siitä, mikä pantasusi on kyseessä. Poliisi toimittaa suden Ruokavirastoon (Oulu) tutkittavaksi.

Poliisi on käynnistänyt asiassa esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta, todetaan poliisin tiedotteessa.

Poliisin tulee esitutkinnassa muun muassa selvittää, onko vaara ollut välitön ja pakottava sekä onko tehty teko, esimerkiksi ampuminen ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen.

Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan. Poliisi esitutkintaviranomaisena ei voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

Pakkotilaan liittyvän lainsäädännön lähtökohtana on, että omaisuuttaan saa tällaisessa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilalainsäädännön edellytykset täyttyvät.

Kyseisessä tilanteessa oikeudellisesti suojattu etu on koira ja vaaraa aiheuttaa rauhoitettu eläin, jota ei ilman perusteltua syytä ole lupaa tappaa.

Lue lisää aiheesta:

Tuleva syksy ilman susien pantaseurantaa hirvittää metsästysseuran puheenjohtajaa Etelä-Sotkamon Laakajärvellä

Lue lisää

Minne susihavainnoista pitää ilmoittaa? Itä-Suomen poliisi opastaa ja ennakoi lumen lisäävän susien pihavierailuhavaintoja

Ennätyssuuri susijahti Viroon: Tarkoitus vähentää susikanta puoleen ja ampua kuluvana talvena 140 sutta

Juvalla 14 villisikaa saaliiksi yhdestä passituksesta – eläimet osoittivat vaarallisuutensa metsästyskoirille, sillä yksi kolmesta jahtiin osallistuneesta koirasta haavoittui

Ammutaanko kokonaisia susilaumoja vai susiyksilöitä? – kannanhoidollisen metsästyksen toteutustavasta pitää keskustella jo nyt, vaatii MTK:n edustaja