Erä

Ruotsalaiset tutkijat haluavat ratkaista valkoisten hirvien arvoituksen – harvinaisen värisiä hirviä on nähty etenkin Värmlannissa

Metsästäjiä on pyydetty toimittamaan näytteitä kaadetuista valkoisista hirvistä Uppsalassa toimivalle Ruotsin maatalousyliopistolle.
Asko Kettunen
Valkoisia ja vaaleita hirviä on toisinaan tavattu Suomessakin. Kuvassa tiellä seisoo Suomessa yleisimmin nähty ruskea hirvi.

Ruotsalaiset tutkijat toivovat tämän vuoden hirvijahdin tuovan selvyyttä valkoisten hirvien arvoitukseen. Metsästäjiä on pyydetty toimittamaan näytteitä kaadetuista valkoisista hirvistä Uppsalassa toimivalle Ruotsin maatalousyliopistolle, kertoo Länsi-Norlannin alueradio.

"Haluamme nähdä, voimmeko saada selville valkoisen värityksen geneettistä taustaa", sanoo yliopiston tutkija Sofia Mikko.

Mikko johtaa yliopiston hirvihanketta ja painottaa, ettei valkoisia hirviä tarvitse ampua pelkästään tutkimuksen takia. Tutkijat toivovat kuitenkin saavansa pienen lihasnäytteen, jos valkoisia hirviä kaadetaan.

Kukaan ei tiedä, kuinka monta valkoista hirveä Ruotsissa on. Vuonna 2017 määräksi arvioitiin 50–100, mutta arviota pidetään melko epävarmana.

"Jos löytäisimme tämän geneettisen muunnoksen, voisimme tehdä populaatiotutkimuksen ja selvittää, kuinka yleinen se on eri puolilla Ruotsia", Mikko sanoi.

Värmlanti on tullut erityisen tunnetuksi valkoisista hirvistään, ja niiden lukumäärän uskotaan olevan siellä kasvussa. Valkoisia hirviä on nähty myös Bohuslänissä.

Valkoiset hirvet eivät ole suojeltuja, vaan niitä saa ampua kuten muitakin hirviä. Monet metsästysseurat ja -porukat ovat kuitenkin päättäneet itse jättää harvinaiset hirvet rauhaan.

Valkoisia ja vaaleita hirviä on toisinaan tavattu Suomessakin. Yle kertoi vuonna 2014, että Mynämäellä nähtiin kaksi valkoista yksilöä.

Lue lisää

Pauliina Rautalin kohtasi metsän reunassa valkoisen hirven kahden vasan kanssa: "Siinä ne tuijotteli minua"

Ruotsalaiset meinasivat, mutta eivät raaskineetkaan ampua huonosti käyttäytyvää valkoista hirveään

Ilvekselle 320 eläimen metsästyskiintiö ja uusi kannanhoitosuunnitelma – "Tiheillä valkohäntäpeura- ja metsäkaurisalueilla tarvitaan metsästäjien sitoutumista ja panosta"

Vieraspetopyyntiä viedään vihdoin harrastetoiminnasta kohti luonnonhoitotyötä – arvokkaiden lintuvesien kunnostuksessa niitto ja ruoppaukset eivät yksin riitä