Erä

Eräpartion ja paikallisten kohtaamisissa eivät tunteet kuohu – rikosylikomisario toivoo, että SusiLife-hankkeen päättyminen vuonna 2025 ei päätä eräpartiotoimintaa

Erätarkastaja ja vanhempi konstaapeli ennakoivat tulevasta talvesta vilkasta.
Lari Lievonen
Erätarkastaja Tobias Peura ja vanhempi konstaapeli Kimmo Örn muodostavat SusiLife-hankkeen eräpartion.

Sosiaalisen median perusteella suhtautuminen SusiLife-hankkeen eräpartioon vaikuttaa kiihkeältä ja negatiiviselta. Mutta millaisia kohtaamiset paikallisten kanssa ovat erätarkastaja Tobias Peuran ja vanhemman konstaapelin Kimmo Örnin omien kokemusten mukaan?

Positiivisia ja neutraaleja, toteavat Örn ja Peura.

Peura myöntää yllättyneensä, miten tikun nokkaan eräpartio nostettiin, kun hanke alkoi loppuvuodesta 2019. "Silloin kohtasimme susivihaa ja meille avauduttiin hankkeesta. Nyt tilanne on tasoittunut."

SusiLifen yhtenä tavoitteena on kehittää työkaluja susien kannanhoitoon, kuten susien laittoman tappamisen ehkäisemiseen. Suden läsnäoloon liittyvien pelkojen, huolien ja koira- sekä kotieläinvahinkojen vähentäminen on toinen tavoitteista. Kolmanneksi tavoitellaan suden hyväksyttävyyden lisäämistä yhteiskunnassa.

Örn toteaa, että rauhallinen ja keskusteleva ote on toimiva lähestymistapa. "Puhumalla näistä selviää. Laillisuusvalvonta on poliisin työtä."

Kiihkeimmät ja negatiivisimmat kommentit eräpartion toimista ovat tulleet henkilöiltä, jotka eivät ole edes olleet läsnä esille nostetuissa tapahtumissa tai heillä ei ole suoraa yhteyttä niihin.

Esimerkiksi tämän vuoden alussa ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) pyysi oikeusasiamiestä tutkimaan eräpartion toimintaa erävalvonnan yhteydessä. Kantelu koski myös Itä-Suomen poliisilaitoksen partion päällystöesimiehenä toimivaa poliisimiestä.

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan eräpartio ja päällystöesimies eivät rikkoneet toimivaltuuksiaan.

Eräpartio oli paikalla marraskuun alussa toimittajien susipäivillä, jonka järjestivät SusiLife, Metsähallitus, Poliisi, Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus.

Sulan maan aikaan erätarkastaja ja vanhempi konstaapeli ovat vähemmän varsinaisesti susien perässä. Työnkuvaan kuuluvat erävalvonnan lisäksi muun muassa käynnit susien pihavierailukohteilla, susien lopetusmääräysten valvonta, autoilijoiden puhallutukset, kalastuslupien tarkastukset ja ylipäätään partiointi harvaan asutulla maaseudulla.

Erityisen kiinnostuksen kohteena partioinnissa ovat Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savosta alueet, missä on sekä susia että konflikteja.

Peuran ja Örnin mukaan yllättävintä työssä on ollut ajankäyttö. Konfliktien hoitamiseen menee paljon aikaa, kun tilanne on päällä, kuten esimerkiksi Tohmajärvellä viime talvena. Myös tulevasta talvesta partio odottaa vilkasta.

Itä-Suomen poliisin rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen toteaa, että kaksi vuotta SusiLife-hankkeen parissa ovat olleet opettavaiset. "En keksi tästä mitään negatiivista. Haluan uskoa, että partiolla on ollut ennaltaehkäisevä vaikutus metsästysrikollisuuteen."

Pohjolaisen ajatukset ovat jo vuodessa 2025 jolloin hanke päättyy.

"Mitä sitten tapahtuu? Miten tullaan varmistamaan, että kahden valvontaviranomaisen intensiivisen yhteistyön tuloksena hankittua tietämystä ja osaamista kohdennetusta erävalvonnasta hyödynnetään, eikä se katoa?"

Eräpartiointi-mallin monistaminen muualle Suomeen ja työn jatkaminen Itä-Suomessa olisivat sekä poliisin että Metsähallituksen erävalvonnan mieleen.

Eräpartion vihjepuhelimen numero on 0505343174. Numeroon voi lähettää teksti- ja Whatsapp-viestejä. Vihjeen poliisille voi antaa nimettömänäkin.

Lue lisää

Pohjanmaan poliisi: Vaasan keskustassa tehty havaintoja yksinäisestä sudesta

Rajaseudun karhunpyynti ja suurriistakoirat ovat kuhmolaisen Jorma Kettusen esikoiskirjan pääosassa – "Ilman koiria metsästyksestä puuttuu jotain"

Kirja-arvio: Tarinat ovat erämiehen aarteita

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä