Erä

MT seurasi viirupöllön rengastusta – metsästä kantautuva nakutus ja kimeä varoitusääni on syytä ottaa vakavasti

Hanakasti poikasiaan puolustava pöllöemo saattaa iskeä partaveitsenterävät kyntensä ohikulkijaan.
Rami Marjamäki
Viirupöllönaaras sai renkaan jalkaansa Ikaalisten Vatulassa.

Viirupöllönaaras saatiin kiinni pöntöstä Ikaalisten Vatulassa huhtikuun loppupuolella. Jämäkkä ote jaloista piti linnun aloillaan, mutta lähestyvää kuvaajaa se varoitteli nokkaansa nakuttamalla.

Viirupöllöemojen kiinniotto rengastusta varten tapahtuu hautomisen aikana. Emon saa helposti satimeen kolauttamalla haavin pöntön suuaukolle.

Kyseisellä emolla ei ollut rengasta. Linturengastaja Rami Marjamäki painoi hohtimilla jalan ympärille juuri viirupöllöä varten mitoitetun renkaan.

Pesinnän tässä vaiheessa rengastaja ei vielä tarvitse muita suojavarusteita, kuin paksut hanskat. Tilanne muuttuu poikasten kuoriuduttua. Silloin saa sekä rengastaja että pahaa aavistamaton ohikulkija olla varuillaan.

Hautomisen maalis-huhtikuussa aloittavan pöllönaaraan urakka kestää runsaat 32 päivää. Muutaman päivän välein kuoriutuneet poikaset lähtevät pesästä lentokyvyttöminä noin kuukauden iässä. Lentämään ne oppivat kuusiviikkoisina.

Emo huolehtii poikueestaan koko kesän ajan. Se seurailee poikasten puuhia hieman etäämmältä, mutta puolustaa niitä aggressiivisesti vaaran uhatessa. Myös rengastajan pöllö kokee uhkana.

Useimmiten pöllöt rengastetaan pesäpoikasina. Viirupöllöjen rengastajien on varustauduttava emojen hyökkäyksien varalta suojavarustein. Vartalo suojataan paksulla nahkatakilla ja pää visiirillä varustetulla pehmeällä kypärällä. Moottoripyöräkypärien käyttö pöllönpesillä on kiellettyä, sillä kova kypärä voi vahingoittaa lintua.

Ajoittain hautomasta tavataan myös rengastamaton aikuinen lintu.

"Rengastamaton emo voi kertoa siitä, että pöllöjä pesii myös luonnonkoloissa. Toisaalta pönttöjä ripustavat myös henkilöt, jotka eivät rengasta lintuja", Marjamäki pohtii.

Viirupöllön pesälle ei kokeneenkaan rengastajan ole syytä mennä yksin. Mukana pitää olla pöllön hyökkäyksistä varoittava avustaja.

Vaarojen välttämiseksi viirupöllön pönttöä ei saa sijoittaa kesämökin pihapiiriin eikä asutuksen tai polkujen lähelle. Koska linnulla on tapana pesiä vuodesta toiseen samalla paikalla, on hyvä sijoittaa varapönttö hakkuun varalta muutaman sadan metrin päähän varsinaisesta pesäpöntöstä.

Rengastuksen päätyttyä lintu heilautetaan siivilleen ja ryhmä poistuu paikalta viivyttelemättä. Kauempaa kuuluu urospöllön "hu-huu" ikään kuin tiedustellen, onko pesällä kaikki hyvin.

Lisää pöllöjä täällä: Luonto on nyt herkimmillään – katso suloinen pöllövideo!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pöllö, telkkä ja orava kilpailivat pöntöstä – arvaa kuka voitti?

Koivunmahla voi tuoda helpotusta siitepölyallergikon elämään

Tämä kotka rengastettiin Pohjois-Pohjanmaalla yli 34 vuotta sitten – linnun taltioinut luontokuvaaja sai jymy-yllätyksen