Hevoset

Lennin tarina hurmasi hevoskansan somessa — Alexandra-tamma otti orvoksi jääneen varsan hellään huomaansa

Lenni-varsa syntyi emänsä sairastelun seurauksena lähes puolet normaalikokoista varsaa kevyempänä.
Eeva-Liisa Penttilä
Lennistä ja Killestä on viikon aikana tullut lähes erottamattomat. Kuvassa olevista varsoista vaaleampi on orpovarsa Lenni, oikealta nimeltään Quicksilver, ja tummempi Alexandra-tamman oma varsa Kille, eli Clint de Kismet.

Hevoskasvattaja ja oriasemayrittäjä Eeva-Liisa Penttilän Facebookissa jakama tarina Lenni-varsan elämän alkuvaiheista on liikuttanut monia sosiaalisen median käyttäjiä.

Lennin tarina alkoi muutama viikko sitten Hämeenlinnan Hauholla sijaitsevassa KS-Talli nimisessä siittolassa, kun 16-vuotias siitostamma Dancing Girl alkoi lähestyä tiineytensä loppua.

Lasketun ajan kynnyksellä tamma kuitenkin sairastui kaviokuumeeseen. Kaviokuumeessa hevosen kavion uloimman kerroksen, sarveiskavion, ja sen sisäpuolella olevan martokavion välinen sälekerros tulehtuu.

Sairaus on eläimelle todella tuskallinen. Kaviokuumesta kärsivä hevonen pyrkii tavallisesti välttämään liikkumista, ja makaa suurimmat osat päivästä karsinassa. Näin kävi myös Dancing Girlille.

"Mietittiin ja pelättiin, miten varsominen nyt onnistuu", Penttilä kertoo.

Tamman oireilua helpotettiin kipulääkkeiden avulla ja karsinalevolla. Muutaman viikon sairastamisen jälkeen hevosen tila heikkeni entisestään.

"Luulimme aluksi, että hevoselle on tullut karsinnassa makaamisesta ja vähäisestä liikunnasta ummetusähky. Oma siittolaeläinlääkärimme lääkitsi tamman ja lähdin viemään hevosta Viikin klinikalle, missä tammalle todettiin kohdun kiertymä."

 Kohdun kiertymä on hevosilla harvinainen, mutta sitäkin vakavampi sairaus. Kiertymää yritettiin aluksi korjata perinteiseen tapaan peräsuolen kautta käsin, mutta lopulta tilanteen ratkaisemiseksi jouduttiin turvautumaan leikkaukseen.

"Kiertymä saatiin leikkauksella korjattua, mutta varsa jätettiin vielä sektioimatta. Se ei ollut vielä tässä vaiheessa kypsä."

Kymmenen päivää leikkauksen jälkeen Dancing Girl varsoi kovista oireista huolimatta onnistuneesti. Maailmaan astui pieni, vain hiukan päälle 30-kiloinen Lenni-varsa.

"Tavallisesti varsa painaa syntyessään noin 50–60 kiloa. Lennin kehitys oli häiriintynyt tamman sairastelun takia."

 

Varsa ja emä kotiutettiin neljä päivää varsomisen jälkeen. Synnytyksen jälkeenkin Dancing Girliä jouduttiin pitämään kovissa kipulääkkeissä. Tamman tila ei osoittanut toipumisen merkkejä.

"Tässä vaiheessa alkoi olla jo selvää, että Lennille joudutaan hankkimaan keinoemä. Ajattelimme, että jos emä pystyisi sitä hoitamaan edes pari viikkoa, niin varsa pääsisi sillä alkuun ja saisimme aikaa uuden emän löytämiseen."

Dancing Girlin tila alkoi kuitenkin menemään huonompaan suuntaan jo vuorokausi kotiutumisen jälkeen. Tilanne äityi erityisen vakavaksi, kun emä ei enää pystynyt tuottamaan maitoa varsalle.

"Oli sydäntä raastavaa katsella varsan yrityksiä saada maitoa ehtyvästä ja heikkenevästä emästään. Varsa kun pääsee nisää imemään, niin se ei enää tuttipullosta huoli maitoa. Niitä ei myöskään voi juottaa väkisin."

Maidontulon lakattua Lenni alkoi kuivumaan nopealla vauhdilla. Paikalle pyydettiin eläinlääkäri nesteyttämään varsaa, mutta nesteytys on varsalle vain väliaikainen ratkaisu.

Heikolle ja pienikokoiselle Lennille piti kiireellä löytää uusi emä, jotta varsan tulevaisuus olisi turvattu. Pelastus löytyi lopulta oman tallin sisältä.

"Alexandra-tammalla oli laskettuun aikaan vielä kuusi päivää jäljellä. Se alkoi kuitenkin näyttää illan kuluessa merkkejä siitä, että se alkaisi varsomaan jo seuraavana yönä. Ihan kuin se olisi meidän epätoivon huomannut, Penttilä ihmettelee

 

Penttilä kysyi jo ennen varsan syntymää tamman omistajilta, voitaisiinko pian orvoksi jäävä Lenniä yrittää saada varsoneen tamman imetettäväksi. Omistajat suostuivat suunnitelmaan muitta mutkitta.

"He olivat itse paikan päällä ja olivat todella surullisia Lennin puolesta."

Niin lopulta kävikin, että Alexandra synnytti viime viikon torstai-iltana terveen Kille-varsan. Synnytyksen aikana Penttilä keräsi talteen sikiönestettä ja jälkeisiä, joilla Lenniin tartutettiin vastasyntyneen varsan haju.

Kun Alexandra vielä nuoleskeli vastasyntynyttä varsaansa, tuotiin Lenni tuoreen emän karsinaan. Hetken aikaa tamma haisteli uutta tulokasta ihmeissään, mutta lyhyen pohdinnan jälkeen Alexandra otti varsan avosylin vastaan.

"Varsa haisi tutulle, joten se antoi sen mennä nisälle ja ruveta imemään. Sitä ennen emästä lypsettiin 7 desilitraa ternimaitoa vastasyntyneelle varsalle, että se varmasti saa tarpeeksi."

 

Penttilä oli etukäteen aika varma suunnitelman onnistumisesta. Tärkeintä oli huolehtia siitä, että varsan haju oikeasti tarttuu Lenniin.

"Hevonen ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole niin viisas eläin kuin monesti luullaan", Penttilä toteaa naureskellen.

Lennin huonoksi äitynyt kunto sen sijaan kerkesi huolestuttaa kasvattajaa senkin edestä. Pikkuvarsa osoitti kuitenkin lopulta vahvaa sisua ja taistelutahtoa.

"Heti kun se pääsi nisälle, niin se ei ensimmäisen vuorokauden aikana meinannut sieltä pois tulla. Maitobaarin piti olla koko ajan kavion ulottuvilla. Kovasti oli elämässä kiinni."

Vaikka Lennin hätään löytyikin Alexandran ansiosta nopea apu, ei viime viikon tapahtumista selvitty läpi ilman surua. Perjantaiaamuna Dancing Girlin tila oli käynyt niin heikoksi, että eläin päätettiin päästää tuskistaan.

"Kavioluu oli lähtenyt taipumaan niin pahasti, ettei sillä ollut mahdollisuutta toipua sairaudesta", Penttilä toteaa surullisena

 

Lennistä ja Killestä on kuluneen viikon aikana kehkeytynyt lähes erottamaton kaksikko. Lennille uuteen veljeen totuttelu vei tosin hetken.

"Lenni ei aluksi ollenkaan huomannut, että karsinassa makoili vastasyntynyt pikkuveli. Kille kun nousi sitten jaloilleen, niin Lennihän säikähti ihan kauheasti ja lähti karkuun."

Killelle isoveli on puolestaan ollut jo alusta asti itsestäänselvyys. Emälle molemmat varsat ovat yhtä rakkaita.

"Tamma hoitaa molempia ihan yhtä paljon. Näin on kohta viikko menty ja kaikki näyttää hyvältä."

Lenni myös on lähtenyt kasvamaan kovaa vauhtia. Vaikka varsa syntyi tavallista pienempänä, ei se Penttilän mukaan tarkoita sitä, että se jäisi koko loppuiäkseen muita pienemmäksi.

"Kun elämä alkaa hymyilemään, niin se lähtee kyllä tuosta kasvamaan ja kirii kovasti kiinni alkumetreillä annettua etumatkaa kiinni."

Lue myös:

Terve varsa on hevoskasvattajan paras palkinto – "Tuntuu hienolta, kun voi vaikuttaa varsan elämänpolkuun"

Ravurit–ratsut -vastakkainasettelu aikansa elänyt - "molemmilla puolilla on annettavaa toisilleen"

Orpovarsa on pienkasvattajalle totinen paikka – tamman luovuttaminen on sen omistajalta valtava luottamuksen osoitus

Toinen kerta tärppäsi – "Tilda on meidän pelastaja"

Lue lisää

Muistatko vielä orpovarsa Taiston? Tuhkimotarinahevosesta varttui huippuravuri, jolla on innokas fanikunta

Varsat hurmaavat kuvissa kahdeksatta viikkoa: Nyt jo kelpaa viilettää laitumella

Orpovarsa on pienkasvattajalle totinen paikka – tamman luovuttaminen on sen omistajalta valtava luottamuksen osoitus

Ravurit–ratsut -vastakkainasettelu aikansa elänyt - "molemmilla puolilla on annettavaa toisilleen"