Hevoset

Hevosalan vastuullisuustyö ei ole mörkö vaan yhteistä arjen tekemistä: "tässä ei tehdä monenkymmenen sivun ohjelmia unohtumaan pöytälaatikkoon"

"Lienee nyt kaikille omalla alallakin selvää, että yhteisille raameille on tarvetta ja jokaisen pitää tehdä osansa viedäkseen näitä asioita eteenpäin”, toteaa Suvi Hakkarainen Suomen Hippoksesta viitaten viimeaikaisiin ikäviin tapauksiin.
Johannes Tervo
Suomen Hippoksen vastuullisuusohjelma käsittää paitsi raviurheilun myös hevoskasvatuksen sekä järjestön oman toiminnan. Hevosala on viime kuukausina noussut esiin yksittäisten negatiivisten esimerkkien kautta. ”Vain sillä että niitä nostetaan esiin ja niistä keskustellaan, mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua”, painottaa viestintäpäällikkö Suvi Hakkarainen Hippoksesta.

Hyvinvoiva hevonen on Suomen Hippoksen vastuullisuustyön lähtökohta. Pääteemoina käsitellään lisäksi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, turvallista toimintaympäristöä, ympäristö- ja ilmastoasioita sekä hyvää hallintoa, kertoo viestintäpäällikkö Suvi Hakkarainen Suomen Hippoksesta.

Kun raviurheilun ja hevoskasvatuksen strategiaa päivitettiin loppuvuodesta, päätettiin, että tehdään myös vastuullisuusohjelma. Sellaista ei järjestöllä ja lajilla ole aiemmin, mutta monia sen osatekijöitä on yhteisesti linjattu jo ennestäänkin.

Esimerkkeinä ovat raveissa tehtävät hyvinvointitarkastukset ja kuninkuusraveilla on vastuullisuusohjelma. Suomen Hippos ja Suomen ratsastajainliitto SRL kuuluvat urheilualan häirinnän vastaiseen työhön.

”Nyt on tarkoitus koota kaikki tähän liittyvät asiat yhteen ja tuoda myös uutta mukaan”, Hakkarainen sanoo.

”Ennen kaikkea on tärkeä huomata ja ymmärtää, ettei vastuullisuus ole irrallinen osa meidän toimintaa. Tarkoituksena ei ole tehdä monenkymmenen sivun ohjelmia unohtumaan pöytälaatikkoon, vaan linjata yhteiset pelisäännöt ja toimintatavat ja sitten tuoda asiat ovat osaksi meidän jokaisen hevosalalla toimivan arkea”, Hakkarainen sanoo.

Yhteiskunnassa on yleisesti lisääntynyt keskustelu niin yritysten kuin vapaaehtoistyön vastuullisuudesta ja kestävyydestä. Siksi hevosalallakin katsotaan tärkeäksi selventää suurelle yleisölle sitä, kuinka alalla toimitaan.

”Hevosen hyvinvointi on meillä Suomessa jo hyvällä tasolla. Sitä lähinnä ohjelmassa ehkä lähinnä jotenkin jatkojalostetaan”, Suvi Hakkarainen toteaa.

Painetta lisäävät myös viimeaikaiset ikävät tapaukset niin lapsiin ja nuoriin kohdistuvan häirinnän kuin eläinsuojelun ja epäselvien lääkeaineiden käytön osalta. Kahdesta ensin mainitusta on ravipiireihin langetettu alkukesällä kovia rangaistuksia oikeudesta. Maaliskuussa Suomen Hippos myös tuomitsi pitkän kiellon hevostaan raveissa huonosti kohdelleelle ja kesken on epäselvä lääkeainerikkomus.

”Joka tapaus otetaan vakavasti. Samalla täytyy muistaa, että nämä ovat yksittäistapauksia. Lienee silti nyt kaikille omalla alallakin selvää, että yhteisille raameille on tarvetta ja jokaisen pitää tehdä osansa viedäkseen näitä asioita eteenpäin.”

Hakkarainen katsoo, että kaikki keskustelu vie eteenpäin. ”Vain sillä että niitä nostetaan esiin ja niistä keskustellaan, mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua.”

Hevosala koostuu sekä ammattilaisista että laajasta ja aktiivisesta harrastajien kentästä, eivätkä alan keskeisten järjestöjen valta ja seurannan mahdollisuudet ulotu kaikkialle.

”Jokaisen toimijan omaa vastuuta ei voi liikaa korostaa. Vastuullisuustyötä ei pidä ajatella mörkönä. Riittää, kun herää ajattelemaan omaa toimintaansa arjessa.”

Joka tallinpitäjä voi itsekin laittaa tallin seinälle ja mahdolliselle verkkosivulle talliin säännöt vastuullisesta toiminnasta ja siten tehdä vieraille selväksi omaa toimintatapaansa. Lisäksi voi esimerkiksi pohtia kimppakyytejä niin hevosille kuin ihmisille raveihin lähdettäessä.

Suvi Hakkarainen painottaa, että vastuullisuusohjelma ei ole yksittäinen projekti vaan jatkuvaa työtä. Sen teemat ovat myös läpileikkaavia: esimerkiksi turvallinen toimintaympäristö liittyy paitsi tallien toimintaan ja ravien järjestelyihin myös nuorisotyöhön ja näiden kaikkien kautta se vaikuttaa myös hevosten hyvinvointiin.

Näitä koskevissa koulutuksissa vastuullisuutta käsitellään jo nyt ja jatkossa siis entistä enemmän.

”Kun on kysymys koko raviurheilun ja hevoskasvatuksen vastuullisuudesta, koen tärkeäksi, ettei tämä ole vain Hippoksen tuotos.”

Ohjelmatyö lähtee kesän jälkeen liikkeelle kyselyllä, jolla selvitetään alalle tärkeimpiä aiheita. Sitä koordinoi Suomen Hippoksessa eri osastojen asiantuntijoista koostuva ryhmä.

Perustaksi on jo haettu vertailutietoa erityisesti Olympiakomitean mutta myös Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön ST:n ja SRL:n ohjelmista.

”Ruotsissa ST:lllä ei ole varsinaista vastuullisuusohjelmaa, vaan heillä on niin sanottu eettinen sivusto, jossa on monia näistä samoista asioista”, Hakkarainen vertaa.

Ruotsiswsa paineet ovatkin nyt kovat: ajotavoista on annettu hyvin tiukkoja rangaistuksia.

SRL tekee järjestön ja sen jäsentalleja ja -ratsastajia koskevaa vastuullisuusohjelmaa parasta aikaa. Hippoksen ohjelma siis taas käsittää raviurheilun ja hevoskasvatuksen järjestön oman toiminnan lisäksi. Ohjelmista tulee kuitenkin väkisin erilaiset, sillä Hippoksen jäseniä ovat yhdistykset, eivät suoraan henkilöt.

Mukaan otetaan palasia kuten esimerkiksi kesäkuussa Teollisuusliiton ja Maaseudun työnantajaliiton julkaisema työehto-opas, joka hyödyttää koko hevosalaa.

Ylipäätään Suvi Hakkarainen painottaa, että vastuullisohjelma syntyy palasista kooten. Päälinjat pyritään samaan valmiiksi loppuvuoden aikana. Ohjelman jalkautus painottuu enemmän ensi vuodelle.

Lue lisää Ruotsin tiukentuvista ravisäännöistä:

Suomessa yksittäisellä alueviranomaisella ei ole yhtä laajoja oikeuksia eläinsuojelussa kuin Ruotsissa

Ruotsissa kova ajovitsatuomio tuoreelle ohjastajalle – "Toimisiko muu rangaistus aloittelijalle paremmin?" kokenut Melander pohtii

Aihepiiriin liittyy myös:

Tue lasta kertomaan seksuaalisesta häirinnästä – lapsen on tärkeä kuulla, että "on hyvä, kun hän kertoi asiasta ja että kyseessä on rikos"

Kolumni: Ongelmat julkisesti keskusteluun – Kähmintä rikkoo aina

MT Hevoset
Lue lisää

Ravihevosten suuterveyden tutkiminen jatkuu – suu tutkitaan kilpailun jälkeen ja viikon päästä uudelleen

Juha Vidgrén vetämään hevostalouden vastuullisuutta ja elinvoimaa selvittävää työryhmää

Suomen Hippoksen Eriksson pitää MMM:n työryhmää hyvänä – "vastuullisuudessa ja elinvoimassa puhutaan samasta kokonaisuudesta"

"Hevosia tällä seudulla on, vaikka ihmisiä ei kovin paljon olekaan" – Maansiirtoyrityksen konehallista sukeutui tilava hevosklinikka Parikkalaan

MT Hevoset