Miksi niin harva saa oireita havupuiden siitepölystä? - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Miksi niin harva saa oireita havupuiden siitepölystä?

Puutarhanhoito kannattaa, sillä arkinen luontokosketus tekee hyvää myös allergisille.
Jarkko Sirkiä
Männyt ja kuuset tuottavat runsaasti siitepölyä, mutta allergikoille siitä ei yleensä ole haittaa.

Moni allergikko kärsii lehtipuiden ja erilaisten heinäkasvien siitepölystä. Sen sijaan havupuiden siitepölylle harva on allerginen.

"Havupuut eivät Suomessa ole käytännössä minkäänlainen ongelma allergisille, mutta maailmalla on myös merkittävää havupuuallergiaa", Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen kertoo.

Esimerkiksi sypressit voivat aiheuttaa allergiaa, Japanissa ryhmään kuuluva sugi-puu on maan tärkein siitepölyallergian aiheuttaja.

"Männyn ja kuusen siitepölyt ovat isoja ja kovapintaisia, joten todennäköisesti elimistö ei joudu niiden sisällön kanssa riittävästi kosketuksiin", Saarinen kertoo.

"Allergia lehtipuiden siitepölylle onkin sitten ihan absurdia! Niin periaatteessa – siitepöly kun ei ole minkään sortin terveysuhka ihmiselle – kuin tasoltaankin: melkein joka viides suomalainen herkistyy lepän tai koivun kanssa."

"Ilmeisesti siitepölyssä on joitakin sellaisia rakenteita, joita nykyisiin oloihin asemoitu immuunipuolustuksemme ei ymmärrä, mutta on tunnistavinaan sieltä jotakin vaarasignaalia ja pistää siksi käyntiin täysin tarpeettoman ja tarkoituksettoman puolustusreaktion."

Allergikon puutarhassa voi kuitenkin olla sijaa myös koivulle. Oman pihan raivaaminen ei todennäköisesti muuta siitepölytilannetta miksikään.

"Pihakoivujahan riittää, ja niitä ovat metsätkin täynnään, ja kaiken kukkuraksi siitepölyä leviää ilmavirtausten mukana kauempaakin, muun muassa Virosta ja Venäjältä."

"Siitepölyallergisen kannattaa ottaa lähinnä huomioon pujo, siitä kannattaa hankkiutua eroon ennen kasvien kukkimista, sillä sen siitepöly leviää vain lyhyitä matkoja."

Osa allergikoista reagoi voimakkaisiin tuoksuihin, esimerkiksi hajuvesiin ja huuhteluaineisiin. Sen sijaan puutarhan tuoksuja Saarinen ei ole kuullut moitittavan.

"Syreeneissä, joissakin atsaleoissa ja liljoissa on voimakas tuoksu, mutta ainakaan minun korviini ei ole kuulunut niistä tuoksuherkiltäkään kommentteja. Tuoksuherkkyyshän ei ole oikeastaan allergiaa ollenkaan, ja sen oireita aiheuttavat monen muun altisteen ohella esimerkiksi sisään tuodut hyasintit."

Arkinen luontokosketus tekee hyvää kaikille, Saarinen painottaa. Puutarhamultaa kaivellessa elimistö saa kosketuksen maaperän hyviin mikrobeihin.

"Tiivistetään vielä: Allergisen on hyvä olla pihalla, ja välillä voi mennä ihan metsään!"

Lue lisää

Monet mökkiläiset ovat soittaneet viranomaisille sameista ja haisevista rantavesistä, jotka ovat vaivanneet erityisesti Kuopion seudulla – nyt ely-keskus kertoo, mistä asiassa on luultavasti kyse

Siitepölyennuste on monen tiedon summa – siitepöly voi kulkeutua tuhansiakin kilometrejä ilmavirtojen mukana

Viileät kelit ovat hidastaneet kevään etenemisen liki tavanomaiseksi – siitepölyä ilmassa hyvin vähän

Siitepölykausi vauhdissa – nyt myös koronavirus aiheuttaa huolta astmaatikoissa